Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului propune o nouă soluție pentru rezolvarea problemelor legate de cardul de sănătate. Astfel,  FACIAS   s-a adresat Ministerului Sănătăţii şi comisiilor de sănătate din Parlamentul României, cu solicitarea de a se amâna cu 6 luni termenul de la care devine obligatorie prezentarea cardului de sănătate pentru a putea beneficia de îngrijirile medicale.

 

”Salutând eforturile întreprinse de Ministerul Sănătăţii în vederea promovării reformelor necesare în domeniul sistemului de sănătate publică, nu putem să nu constatăm că aplicarea prevederilor HG nr.49/2015, care completează HG nr.200/2012 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 95/2006 (Titlul IX, referitor la „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate”) întâmpină evidente dificultăţi.

Cum după termenul de 1 mai 2015, prevăzut la art. 2(2) din HG nr. 900/2012, modificat prin HG nr. 49/2015, există încă sute de mii de cetăţeni care nu au intrat în posesia cardului de sănătate, este evident că implementatea programului suferă de anumite deficienţe. Chiar dacă există prevederea că, pentru o perioadă de 3 luni, serviciile medicale pot fi asigurate în baza adeverinţei de salariat eliberate de către Casa de asigurări de sănătate, procesul de eliberare a acestor adeverinţe se desfăşoară, la rândul său, cu dificultate şi nu rezolvă, oricum, situaţia asiguraţilor care se află încă în aşteptarea primirii cardului de sănătate.

Ce facem din 4 mai

Click pe imagine pentru a stii ce sa faci daca esti medic sau pacient . LEGISLATIE, INTREBARI RASPUNSURI

 

În această situaţie se află, încă, sute de mii de români, unii dintre ei bolnavi cronici, care sunt privaţi de dreptul legitim la îngrijire medicală fără a avea vreo vină. Tocmai de aceea, solicităm promovarea de urgenţă a unei Hotărâri de Guvern care să modifice prevederile art.2(2) din HG nr. 900/20012, modificat prin HG nr. 49/2015, în sensul prorogării termenului prevăzut la acest articol cu o perioadă de 6 luni, oferind astfel tuturor cetăţenilor şansa de a intra în posesia cardului de sănătate, dar mai ales şansa de a beneficia de îngrijirile medicale de care au nevoie şi până la primirea acestui card.

Considerăm că propunerea noastră poate reprezenta o soluţie simplă pentru o problemă gravă, care poate afecta vieţile câtorva mii de cetăţeni”, transmite FACIAS, miercuri, printr-un comunicat de presă.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro