Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) a solicitat, din nou, miercuri, eliminarea codului PIN de pe cardurile de sănătate, invocând numărul mare de pensionari beneficiari ai acestui card și faptul că PIN-ul îngreunează mult utilizarea acestei facilități.
Foto: (c) AGERPRES/AGERPRES ARHIVĂ
'Reluăm cererea noastră și propunem și azi eliminarea codului PIN la utilizarea cardului de sănătate. Sunt mulți pensionari care folosesc aceste carduri și nu se descurcă cu codul PIN. De asemenea, în cazul unui accident grav, de exemplu, nu poate fi folosit cardul de sănătate al unei persoane, pentru că nu se cunoaște codul PIN', a declarat miercuri Costel Stanciu, președintele APC, prezent la inițierea de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a campaniei de informare publică 'Fii un pacient activ', cu privire la drepturile consumatorilor de servicii medicale.
Președintele ANPC, Marius Dunca, a precizat că această campanie vizează farmaciile, clinicile, cabinetele private și spitalele de stat și are ca scop conștientizarea pacienților cu privire la faptul că au dreptul la informație medicală adecvată pentru a beneficia în cunoștință de cauză de serviciile medicale la care apelează.
'Controalele noastre au vizat farmaciile, clinicile și cabinetele private. Am constatat că lista de prețuri era ambiguă, servicii cu prețuri ascunse, pacienților li se spunea că sunt tratați gratuit la anumite servicii, iar apoi erau puși să plătească. În urma controalelor efectuate în farmacii, am găsit suplimente alimentare inscripționate incorect, chiar cu termenul de valabilitate expirat. În octombrie am dat amenzi de 593.000 lei în farmacii, pentru nereguli în comercializarea medicamentelor, iar în luna iunie am aplicat amenzi de 613.000 lei, pentru comercializarea necorespunzătoare a suplimentelor alimentare', a spus Dunca.
Secretarul de stat a precizat că are în proiect încheierea unui protocol cu CNA privind spoturile publicitate la medicamente.
'O să facem un protocol cu CNA să le spunem ce ar trebui să includă spoturile de reclamă pe medicamente și suplimente alimentare, care se dau la televizor', a arătat președintele ANPC.
AGERPRES