Toţi cei peste două milioane de bucureşteni au rămas fără asistenţă stomatologică gratuită. Singurul cabinet finanţat de Ministerul Sănătăţii, care trata urgenţele dentare, a fost închis. Cabinetul funcţiona în camera de gardă a Spitalului Sfantul Ioan. Motivul oficial al închiderii: nu existau suficienţi pacienţi. Acum, în tot Bucureştiul, singurul cabinet deschis pentru urgenţe este cel de la Spitalul de Stomatologie, dar acolo nimic nu este gratis.

Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti. Aici funcţiona singurul cabinet stomatologic dintr-o unitate sanitară de urgenţă din Capitală.

Acum, în locul unde era cabinetul este şantier. Totul a pornit de la vizita pe neaşteptate a ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de altfel medic dentist, şi a serceratrului de stat Raed Arafat. Ei au constatat că unitatea de primiri urgenţe funcţionează într-un spaţiu impropriu şi au cerut reorganizarea departamentelor. Numai că stomatologia nu şi-a mai găsit loc în noua structură, iar conducerea spitalului a decis desfiinţarea secţiei.

„În cursul anului 2013 s-au prezentat la cabinetul de stomatologie din cadrul UPU 970 de pacienţi, iar media de pacient, pe medic, pe lună a fost de 8,9 pacienţi. Pacienţii merg direct la Clinica de Stomatologie din Plevnei, unde se asigură urgenţe stomatologice. Urgența înseamnă gratuitate”, a spus Gheorghiţa Aron, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Sf. Ioan.

O vizită la Spitalul de Stomatologie din Calea Plevnei a jurnaliștilor Digi24 arată că, de fapt, nimic nu mai este gratis în România.

„Eu am o durere de dinţi de câteva zile, am luat medicamente şi nu mi-a trecut şi acum parcă, aşa, pulsează”, pretinde reporterul Digi24.

Acestea sunt, de fapt, simptomele unei afecţiuni grave, o urgenţă medicală pentru care tratamentul ar trebui să fie gratis.

„Mă costă ceva?”, întreabă reporterul.

„Costă. Nimic nu mai este gratis. Oricum şi radiografia vă costă. Totul vă costă”, i se răspunde.

Un ordin din 2008 al Ministerului Sănătăţii prevede că 10 afecţiuni dentare sunt considerate urgenţe şi ar trebui tratate gratuit, indiferent dacă pacientul este asigurat sau nu.

Ba mai mult, acelaşi ordin prevede ca la nivelul camerei de gardă din fiecare spital judeţean de urgenţă ar trebui să existe un cabinet de stomatologie, finanţat de la bugetul Ministerului.

Dar acest lucru nu se întâmplă în toată ţara. La Bacău însă cabinetul are din ce in ce mai multi pacienti.

„În medie, se prezintă 30 de pacienţi pe zi, adresabilitatea în weekend fiind mult mai mare”, a declarat Geanina Pricopie, directorul medical al Spitalului Judeţean Bacău .

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, medic dentist, nu a răspuns la întrebările transmise de Digi24, în legătură cu inchiderea cabinetului de la Spitalul Sf. Ioan.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro