Ei spun ca nu au nimic impotriva verificarilor demarate de Banicioiu, dar cer pubilc, Guvernului, sa „nu bage in acelasi malaxor toti farmacistii si sa recupereze, mai intai, prejudiciile prin care unii au fraudat sistemul”.

Astazi, Ordinul ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, prin care activitatea farmaciilor este verificata, a demarat si la nivelul judetului Buzau, o comisie mixta formata din reprezentanti ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si ai Directiei de Sanatate Publica descinzand la primii furnizori de medicamente catre beneficiarul direct, pacientul.

Farmacistii sunt insa „foc si para”, pentru ca din echipele de control nu fac parte si reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor, asa cum ar fi normal, dar mai ales sunt revoltati ca ministrul Banicioiua denigrat aceasta profesie, bagand in acelasi malaxor toti farmacistii. Sa se inteleaga bine, noi nu contestam verificarea modului in care farmaciile respecta legislatia si isi respecta pacientii, ci faptul ca domnul ministru a declarat, public, faptul ca «mai toate farmaciile si de multe ori » farmacistii spun pacientilor care au retete compensate sau gratuite ca nu au medicamentul de pe reteta, recomandandu-i sa ia alt medicament, care contine aceeasi substanta activa, dar care este mult mai scump”.

Farmacistii considera ca aceasta este o falsa problema sau, cel putin, nu este un a generalizata. In acest context, la Consiliul National al Colegiului Farmacistilor din Romania, presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, Razvan Prisada, va cere „expres, un PROTEST public la nivel national, referitor la modul in care reprezentantii MS au denigrat activitatea farmacistilor, facandu-ne vinovati pentru o nemultumire a unor pacienti asupra functionarii unui sistem profund defect. Ministerul Sanatatii si Guvernul ar trebui sa-si canalizeze atentia catre problemele reale din sistem. Prioritara cred ca este recuperarea prejudiciilor prin care unii au fraudat sistemul de sanatate, nu sa-si mascheze lipsirile prin jigniri nejustificate la adresa celor care isi fac treaba cu responsabilitate si chiar au sustinut ani intregi acest sistem muribund. Prin recuperarea prejudiciilor s-ar suplimenta considerabil bugetul de care vor putea beneficia pacientii si ar constitui un semnal pozitiv pentrunoi, cei mai multi, care ne facem datoria . Trebuie sa se inteleaga bine, ca nu controalele ne deranjeaza, pentru ca nu avem nimic de ascuns, desi, personal, am fost verificat abia saptamana trecuta pe ultimii trei ani, ci felul in care suntem jigniti si bagati in aceeasi oala cu totii, in timp ce aceia care fraudeaza sistemul raman cu banii necuveniti, bine-mersi”, a precizat Razvan Prisada pentru Sanatatea Buzoiana.

Ca urmare a ordinului ministrului Sanatatii, Nicolae  Banicioiu, incepand de astazi si pana la sfarsitul acestei luni, absolut toate farmaciile din tara vor fi supuse controlului unor echipe mixte formate din reprezentanti ai Caselor judetene de Asigurari si ai Directiilor judetene de Sanatate Publica.

Tematica trasata de minister se refera la obligatia farmaciilor de a se aproviziona cu medicamente la pret de referinta, pornind de la sesizarile pe care  ministerul le-a primit de la pacienti care reclama ca farmaciile elibereaza medicamente scumpe, cu valori mari de coplata „pentru a scoate bani de la asigurati”.

Potrivit farmacistului Razvan Prisada, aceasta practica „nu este specifica farmaciilor mici, pentru ca din punct de vedere economic si al profitului este total neavantajoasa in cazul medicamentelor compensate cu 50% si mai ales cu 100%. Iar asta, pentru ca la medicamentele compensate exista un pret de vanzare impus, adaosul comercial mergand de la 12% pentru cele scumpe, la 24% pentru cele ieftine, asa ca vanzarea medicamentelor ieftine este mai avantajos pentru profitul unitatii. Spre exemplu, pentru ca am chiar acum de adus un medicament scump, de 1.800 de lei, pentru un pacient, pot spune ca profitul pentru aceasta suma este de 35 de lei. Asa ca nu se poate vorbi despre profit decat in conditiile in care s-ar vinde aceste medicamente catre mii sau zeci de mii de pacienti, iar acest lucru nu este valabil pentru cele mai multe dintre farmacii”, explica farm. Prisada, atragand atentia inca o data ca „jignirea adusa tuturor farmacistilor este inacceptabila”.

Marius Dunca – presedinte ANPC

Iar ca o confirmare ca aceste controale sunt, de fapt, un mod de a atrage atentia in campania electorala ca Guvernul este ingrijorat de soarta bolnavilor, in preambul la controalele in farmacii au fost date publicitatii rezultatele unor controale ale Protectiei Consumatorului (ANPC), prin care se arata ca „au fost controlati 638 de operatori economici care administrau farmacii sau drogherii. Am aplicat 422 de sanctiuni, contravaloarea amenzilor insumand 593.400 de lei”, dupa cum a declarat Marius Dunca, presedinte ANPC, care a mentionat si ca au fost gasite la vanzare produse expirate chiar de sapte ani sau pastrate la temperaturi necorespunzatoare, astfel ca au fost retrase de la comercializare sau au fost distruse 16 kilograme de medicamente.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Buzau spune ca „ar trebui facute publice numele farmaciilor care recurg la astfel de practici si sa nu fie aruncata anatema in mod generalizat, asupra tuturor farmacistilor, pentru ca este incorect sa fie denigrati toti farmacistii, atunci cand unul greseste, pentru ca cei mai multi isi respecta juramantul depus la intrarea in profesie”.

Raportul final al controalelor efectuate in aceasta perioada de comisiile MS si CNAS va fi gata in decembrie, cand farmaciile descoperite cu nereguli isi pot pierde contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, asa cum a anuntat ministrul Banicioiu.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro