Doctorul scrie retete! El te verifică, iti face teste, vorbeste cu tine, se uită la tine atat din exterior, cat și din interior, și, in final, te trateaza! Pentru aceasta, el trebuie să scrie retete. Tu, ca pacient, vei lua prescriptia medicala si vei merge la o farmacie, unde vei primi medicamentele de care ai nevoie! Farmacistul, pana acum, a fost cel mai bun profesionist instruit la citirea scrisului medicului. Dar lucrurile se schimbă, farmacistilor le sunt incredintate mai multe responsabilități profesionale, responsabilitati care sunt mai potrivite pentru nivelul lor de cunoștințe medicale.

Acest articol a fost scris de Johnathan Laird, un farmacist din Scoția, cu care am avut plăcerea de a colabora deja. Puteți găsi munca lui aici. Astăzi, el este ne povesteste despre viitorul în domeniul farmaceutic: farmacistul care poate prescrie in mod independent.

Ce este un presciptor independent?

Am participat la un curs pentru a deveni prescriptor independent. Am vrut să împart un pic despre structura cursului cu voi sa intelegem mai bine despre ce inseamna sa prescrii medicamente. Una dintre ambițiile prevăzute în documentul “baza pentru prescrierea medicala inspre excelență” este ca toti farmacistii din Scoția (si din lume) sa poate sa devine prescriptori independenti. Este viitorul domeniului farmaceutic, este o cale prin care mai multi farmacisti vor reusi sa devina calificati pentru a prescire anumite medicamente pentru anumite probleme medicale.

Am fost norocos să fiu unul dintre cei ce s-au înscris la cursul sustinut la  Scoala de Farmacie Robert Gordon din Aberdeen, Scotia. Acest lucru a fost deosebit de plăcut pentru mine personal, deoarece am studiat aici pentru a deveni farmacist cu ceva ani in urma, scrie Johnathna. Cursul este pe deplin acreditat de către GPhC  (Consiliul Farmaceutic din Marea Britanie) astfel încât, o dată ce candidații termina acest curs pot aplica pentru adnotare în registrul national si pot deveni prescriptori independenti.

Exista prescriptori suplimentari, profesionisti din domeniul sanatatii cu puteri limitate de prescriptie, iar dupa terminarea unui curs avansat exista posibilitatea de a devenitprescriptor independent.

Un prescriptor independent trebuie să prescrie în sfera lor de competență. Din acest motiv, cursul este configurat in asa fel in care fiecare farmacist isi poate alege un domeniu terapeutic în care poate demonstra nivelul de competență necesar pentru a prescrie in conditii de siguranta. Am ales aparatul respirator.

Cursul se concentrează pe competențele prevăzute de Centrul Național de prescriere. Detalii pot fi gasite aici.

Cursul este, în principiu împărțit în două părți …

 1. Formare teoretica 
 2. Perioada de învățare în practică

Instruirea bazată pe teorie a avut loc timp de o săptămână in care am fost rezident la Scoala de Farmacie si a avut ca tema principala o serie de misiuni evaluate de persoane compentente. Instruirea constă in dobandirea de compentente in: terapie, competențe de consultare, sănătate publică și planificare de ingrijire. Instruirea este pe deplin acreditat de catre Consiliul General Farmaceutic (GPhC).

Perioada de rezidentiat de cinci zile a fost petrecuta invatand in continuu. Echipa de predare a adus o gamă larga de profesioniști pentru a împărtăși situatii diverse cu privire la prescriere si pentru a oferi cazuri interesante, permitandu-le cursantilor să îndeplinească standardele cerute de GPhC.

Cel mai interesant pentru mine a fost utilizarea actorilor pentru a simula cazuri reale care pot creea competențe de consultare. Actorii au fost într-adevăr excelenti și au știut exact cum sa testeze abilitățile noastre într-un mediu sigur. Am luat o mare parte din ceea ce am învățat în acea zi înapoi la practica mea în farmacia comunitara.

Cea mai mare parte din curs este o perioadă de învățare, în practică, care acoperă o listă a nevoilor de competență, sub supravegherea unui prescriptor curant desemnat (PCD). PCD-ul meu a avut o atitudine excelenta, deschis si intelegator, a facut tot posibilul sa intelegem problemele si sa ne adaptam situatiilor.

Ce trebuie să faci pentru a putea deveni prescriptor independent?

Perioada de învățare în practică trebuie să se concentreze pe zona ta de interes terapeutic. În cazul meu am ales sistemul respirator si mi-am petrecut o mare parte din timp in clinica local pentru probleme respiratorii, și, in acelasi timp, am realizat o serie de interventii scurte in farmacia comunitara in care lucrez. Cursantii trebuie să completeze un minim de 90 de ore sau 12 zile ca parte a perioadei de învățare în practică.

Scoala de Farmacie de la Universitatea Robert Gordon din Aberdeen a fost întotdeauna, în opinia mea, în fruntea invatamantului farmaceutic în Marea Britanie și mă simt recunoscător ca am avut buna sansa de a studia acolo de două ori.

Actualul Curs pentru Presciere Indepententa este organizat de către echipa de acolo într-o manieră lipsita de cusur. Ajutorul a fost mereu obtinut chiar si in urma unui scurt apel telefonic. Dacă aveți posibilitatea de a finaliza acest curs va recomand să faceți acest lucru. Puteți afla atât de multe lucruri noi și, de asemenea sa dobanditi noi competențe și cunoștințe care vă pot permite să deveniti un prescriptor independent foarte bun.

Pentru mai multe detalii privind cursul și ce înseamnă să devină un prescriptor independent farmacist puteti citi mai multe aici.

Taxele de curs au fost finantate complet de SEN (NHS-ul din Scotia). Mai jos este un link către site-ul SEN unde puteți găsi mult mai multe informații cu privire la modul de a aplica pentru finanțare .

Mai jos gasiti un video in care este explicat cursul.

Video Player

00:00
12:23

Cred că procesul de aplicare este acum deschis pentru anul 2016 astfel încât acesta ar putea fi șansa ta!

Deși am studiat la RGU, mai exista si a doua posibilitate de a finaliza cursul la școala Strathclyde de Farmacie. La fel ca la RGU, acest curs este pe deplin acreditat de GPhC.

Ce impact au astfel de cursuri in comunitatea farma si in viata de zi cu zi?

Răspunsul la această întrebare este, desigur, subiectiv.

Nu putem ști sigur cum va influenta aceasta noua pregatire a farmacistilor starea de sanatate a pacientilor si care sunt implicațiile medicale si financiare pe termen lung. Ne putem gândi că, poate, aceste noi competente vor crește numărul de pacientii care sunt tratati corect, deoarece multi pacienti pur și simplu nu merg la medic pentru ca este prea complicat sau pentru că le este frică de un posibil rezultat negativ. Pe de altă parte, ne-am putea aștepta la o creștere a efectelor adverse datorate greselilor de diagnostic sau din cauza depășirea capacităților noastre profesionale.

Din punct de vedere financiar, această schimbare ar putea să scadă banii cheltuiți pe investigatii medicale complicate pentru afectiuni simple și ar putea scadea timpul de așteptare in cazul consultațiilor medicale. Pe de altă parte, pacientii ar putea sa ia mai multe medicamente decat le este necesar si ar putea, in acelasi timp, sa creasca numarul de reactii adverse.

Totul este o chestiune de dezbatere și, pe masura ce lucrurile se vor desfasura, ne vom confrunta cu situații diferite. Farmacistul va trebui să fie mereu cu un pas inainte si sa isi foloseasca capacitățile sale profesionale și cunoștințele dobândite în timpul educației și practicei sale pentru a face fata evolutiei profesionale!

Fara o buna baza pentru o dezvoltare profesionala de calitate va fi foarte dificil sa acceptam aceasta responsabilitate! 

In final există o barieră psihologica care trebuie să fie depasita. Medicul are puterea de a scrie retetele, asa a fost dintotdeauna. Delegarea unei parti din “puterea” sa altor profesionisti din domeniul medical se va dovedi o lupta dificila. Schimbarea psihologiei pacientilor este o alta provocare foarte mare în această tranziție.


Suntem de părere că acesta este calea spre progresul natural în profesia farmaceutică. Noi trebuie să devenim mai specializati, mai competenti și să luam o cotă mai mare de responsabilități. Astfel se desfasoara evolutia unei profesii!

 

Sursa

 

 

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro