Norme Coca 2023 - 2024

Expresiile faciale – cum este cea când deschizi larg ochii în timpul fricii sau îngustarea acestora atunci când esti dezgustat – sunt rezultatul modului în care ochii nostri au evoluat pentru a putea percepe informatiile din jur, nu pentru a comunica.

Ochii nostri să lărgesc în timpul fricii, intensificând sensibilitatea si lărgindu-ne câmpul vizual pentru a putea localiza pericolul din jur. În momentul repulsiei, ochii se îngustează, blocând lumina pentru a focaliza privirea si a localiza sursa dezgustului nostru.

Descoperirile lui Adam Anderson, profesor de dezvoltare umană la Colegiul de Ecologie Umană Cornell, sugerează că expresiile faciale umane au apărut din reactii adaptive, universale la stimuli din mediu si nu au originat ca semnale sociale de comunicare, oferind sustinere teoriilor lui Charles Darwin despre evolutia emotiilor.

„Aceste functii opuse ale lărgirii si îngustării ochilor, care oglindesc cele ale dilatării si îngustării pupilelor, ar putea fi originile primitive ale capacitătii expresive a fetei”, spune Anderson. „Și este probabil ca aceste actiuni să nu fie restrictionate la dezgust si frică, după cum stim că aceste miscări joacă un rol important în modul în care diferă expresiile, incluzând surpriza, furia si chiar fericirea”.

Afisarea dezgustului rezultă în cea mai bună acuitate vizuală – mai putină lumină si o focalizare mai bună; expresiile de teamă induc sensibilitatea maximă – mai multă lumină si un câmp vizual mai larg.

„Aceste emotii declansează expresii faciale care sunt foarte diferite structural, una cu ochii larg-deschisi, cealaltă cu ochii strânsi. Motivul din spatele acestui lucru este de a permite ochiului să absoarbă proprietătile luminii care sunt cele mai utile în situatiile respective”.

Mai mult, emotiile ne filtrează realitatea, dând formă a ceea ce privim chiar înainte ca lumina să ajungă la ochi.

„Tindem să ne gândim că perceptia este ceva ce are loc după ce o imagine este receptionată de creier, dar, de fapt, emotiile influentează vederea în primele momente ale codării vizuale”.

Sursa: Futurity

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro