Norme Coca 2023 - 2024

Federatia 'Solidaritatea Sanitara'

Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' solicită Ministerului Sănătăţii reluarea plăţii sporului de noapte pentru orele de gardă efectuate de medici, precum şi recuperarea acestor dreptul restante pe cel puţin ultimii trei ani, având în vedere că, la nivel european, medicii care lucrează în spitalele publice şi efectuează gărzi au dreptul legal de a beneficia de sporul de noapte, se arată într-un comunicat al Federaţiei.

Sistemul public de sănătate continuă să reprezinte principala opţiune pentru cei mai mulţi pacienţi

Sistemul public de sănătate continuă să reprezinte principala opţiune pentru cei mai mulţi pacienţi

'Analizând prevederile legale aplicabile gărzilor medicilor raportat la cadrul legal al Uniunii Europene, experţii Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România au constatat că medicii care lucrează în spitalele publice şi efectuează gărzi au dreptul de a beneficia de sporul de noapte pentru orele de gardă, în prezent fiind privaţi de acordarea acestui drept legal. Sporul de noapte trebuie acordat medicilor atât pentru orele de gardă desfăşurate în cadrul programului normal de lucru cât şi pentru orele de gardă ce au caracterul de ore suplimentare', se precizează în comunicat.

În aceste condiţii, Federaţia anunţă că a înaintat un memoriu Ministerului Sănătăţii, prin care solicită rezolvarea situaţiei în regim de urgenţă. 'În situaţia în care nu se va ajunge la un acord comun pe această temă, respectiv nu va fi reparată această nedreptate, sindicatele Solidaritatea Sanitară din toată ţară vor declanşa acţiunile în instanţă pentru acordarea acestor sporuri pentru toţi doctorii membri de sindicat, respectiv pentru recuperarea sumelor datorate cu acest titlu cel puţin pe ultimii 3 ani', se mai arată în comunicat.

Conform calculelor efectuate de reprezentanţii Federaţiei, pentru ultimii 3 ani medicii au dreptul să beneficieze cel puţin de următoarele sume (calculate la salariul unui medic primar): 1.780 de lei, în spitale clinice şi asimilate, pentru 20 de ore de gardă/lună, ) - 1780 lei; 3560 lei, în spitale cronice şi asimilate, pentru 40 de ore de gardă/lună. Pentru orele de gardă efectuate în afara normei de bază (calculate la o medie de 4 gărzi/lună), suma se ridică la 7.120 de lei, se mai arată în comunicatul citat.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro