Norme Coca 2023 - 2024

O femeie în vârstă de 54 de ani diagnosticată cu  meningo-encefalită virală West-Niles severă, este de mai multe zile în comă, la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu. Pentru salvarea femeii,  medicii Secţiei Clinice Anestezie Terapie Intensivă (ATI) au aplicat o tehnică medicală nouă, denumită „Dublă filtrare plasmafereză” (DFPP) care, în România, se realizează doar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. 

Metoda a fost aplicată pentru a ajuta pacienta aflată în comă să lupte cu boala, cu componentă autoimună.

„Aceste cazuri sunt foarte rare. Pacienta se afla în comă profundă şi s-au efectuat trei şedinţe de dublă-filtrare plasmafereză, urmate de ameliorarea stării neurologice. Pacienta se află în continuare în cadrul Secţiei Clinice ATI”, a explicat rr. Alina Bereanu medic primar specialitatea ATI, cea care a aplicat efectiv procedura.

În luna septembrie, la nivelul judeţului Sibiu au fost înregistrate două cazuri de West-Niles, la o femeie şi la un bărbat, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Sibiu.

Starea de sănătate a femeii ajunsă în comă este în continuare monitirizată de medicii de pe ATI.

Este pentru a doua oară, în mai puţin de un an, când  medicii de la Sibiu aplică aceasta metodă pentru salvarea pacienţilor cu boli grave.

„Dubla filtrare plasmafereză are indicaţie terapeutică la pacienţii cu boli severe autoimune neurologice şi hematologice. Metoda reprezintă o tehnică transfuzională iar deosebirea faţă de plasmafereza clasică este că folosim două filtre în prelevarea plasmei fapt care duce la creşterea eficienţei. Practic, datorită faptului că nu se îndepărtează plasma în totalizate ci doar anticorpii, metoda e mai fiziologică, mai bine tolerată de pacient”, a explicat la Dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu.

Metoda de „Dublă filtrare plasmafereză” a fost realizată în premieră naţională în cadrul Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.

Principala cale de infecție la om cu Virusul West Nile este muşcătura de țânțar infectat. Virusul West Nile este şi o cauză de boală febrilă care, determină meningita aseptică şi encefalita severă, infecţii frecvente în rândul copiilor şi bătrânilor. Primele simptome  apar într-o perioadă de maximum 15 zile de la data înţepăturii ţânţarului purtător al virusului West Nile.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro