Norme Coca 2023 - 2024

Cele aproximativ 250 de femei din România care au implanturi de tip P.I.P. cu gel industrial produse în Franta au dreptul să primească despăgubiri, după ce o instantă judecătorească din Franta a pronuntat o hotărâre în acest sens.

Avocatul Raluca Curelea de la firma de avocatură Benclinov si Asociatii a declarat marti într-o conferintă de presă că toate pacientele care au un astfel de implant sunt rugate să se prezinte la medic în vederea unui control pentru a se observa dacă implanturile au cumva fisuri.

"Riscul de fisurare la acest tip de implant este între 15-30%, de două ori mai mare decât la celelalte tipuri. În Franta, 50% dintre cele 300.000 de femei care au acest tip de implant au decis să si le înlocuiască. Toate pacientele din lume pot beneficia de compensatii. Pentru pacientele care doresc să se asocieze acestui proces, în iunie se va depune a doua procedură judiciară. Se estimează că la sfârsitul anului 2014 pacientele vor avea banii din despăgubiri în cont. Suma de 3.000 de euro este una provizorie. Despăgubirile sunt cuprinse între 12.000 euro si 14.000 euro. În Franta suma medie este de 16.000 euro. Persoanele care vor să participe la procedura juridică vor plăti 30 de euro procedurile judiciare si 500 de euro expertiza care este făcută de un medic desemnat de tribunal în Franta. Expertiza se va face pe baza documentelor trimise", a explicat Curelea.

Presedintele de onoare al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din România Ioan Lascăr a afirmat că este vorba de implanturi de o calitate îndoielnică produse în Franta.

Acest tip de implant nu a fost folosit ilegal, ele posedau un certificat de calitate european. Acest lucru a oferit certitudine medicilor că implantul beneficiază de o aprobare. În SUA nu au fost acceptate aceste implanturi. În România nu avem un lot numeros de pacienti cu acest tip de implant. Implantul foloseste un gel industrial care are alte proprietăti fată de cele medicale. Este vorba de calitatea învelisului si de un anume tip de reactie tisulară. În România nu există o evidentă exactă, un registru al pacientelor cu implanturi. Ar fi necesar un astfel de registru. Este nevoie de constientizarea celor care au folosit implantul pentru a se prezenta la medic în vederea unui control. Indicatia corectă ar fi de schimbare a implantului. Învelisul implantului se pare că are o fragilitate mai mare decât celelalte tipuri de implanturi. Cele mai frecvente reactii sunt cele de apărare din partea organismului. Se poate observa modificarea formulei leucocitare, a anumitor enzime, aceste lucruri putând fi considerate semne de alarmă. Un alt semne clinic este sub-febrilitatea. Pretul unui asemenea implant era de 600 de euro de pereche în timp ce al celorlalte implanturi era în jur de 1.000 euro. Nu am realizat niciodată un asemenea implant", a spus profesorul doctor Ioan Lascăr.

Avocatul Olivier Aumaître a sustinut că au fost realizate aproximativ un milion de implanturi la nivel mondial, cele mai multe în America de Sud.

"Toate victimele pot obtine compensatii. Un proces colectiv în Franta, fiecare pacient din România poate participa la proces", a precizat avocatul francez.

AGERPRES/(AS, autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro