Femeile însărcinate expuse la ftalați - substanță chimică folosită la materialele plastice, vopsele și produse cosmetice, cum ar fi deodorantele - riscă mai mult decât celelalte să nască prematur, arată un studiu publicat în Jurnalul Asociației de medicină americane (JAMA), preluat de AFP.

În cadrul studiului, autorii au examinat 130 de femei care au născut prematur și alte 352, de la care au analizat eșantioane de urină în timpul sarcinii, pentru a determina nivelul de reziduuri de ftalați.

'Rezultatele arată o legătură evidentă între expunerea la ftalați în timpul sarcinii și nașterile premature, lucru care confirmă precedentele observații de laborator și rezultatele unor studii epidemiologice', spune Kelly Ferguson de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Michigan.

Aceste date oferă o bază solidă pentru prevenirea sau reducerea expunerii la ftalați în timpul sarcinii, arată autorii studiului.

Nașterile premature (făt sub 37 de săptămâni) constituie principala cauză de mortalitate în rândul nou-născuților, amintesc cercetătorii. Studiile precedente au arătat că ftalații pot fi puși în legătură cu cancerul la sân și cu niveluri de hormoni susceptibili să deregleze funcționarea glandei tiroide.

În lume se nasc anual prematur circa 15,1 milioane de copii, din care un milion mor, ceea ce reprezintă o treime din numărul de decese în rândul nou-născuților.

'Cauzele acestui fenomen nu sunt prea bine cunoscute, iar situația este alarmantă fiindcă există multe nașteri premature și numărul lor este în creștere', afirmă Sarah Robertson, director al Robinson Institute de la Universitatea din Adelaide (Australia). 'Acest ultim studiu oferă informații solide care arată că expunerea la ftalați ar putea fi unul dintre factorii de mediu susceptibili să ducă la nașteri premature. Se pare că această substanță chimică produce schimbări în sistemul imunitar al mamei, care devine mai puțin aptă să poarte sarcina', adaugă ea, într-un comunicat de presă.

Totuși, adaugă dr. Robertson, 'ftalații singuri nu explică nașterile premature, ci ei s-ar putea alătura altor factori, ca o infecție, stresul sau un regim alimentar prea sărac'. Ea apreciază că 'elementele puse în evidență în recentul studiu sunt destul de solide încât să facă femeile însărcinate să evite ftalații pe cât posibil'.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro