Norme Coca 2023 - 2024
Femeile prezintă un risc mult mai mare decât bărbaţii de a muri în urma unui atac de cord din cauza modului în care sunt acestea diagnosticate de medici, reprezentanţii din sistemele de sănătate considerând o parte din stările de disconfort sunt datorate anxietăţii, nu unei afecţiuni, potrivit Agence France Presse.

Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal au realizat un studiu în care prin care au urmărit o mai bună înţelegere a diferenţei mortalităţii între bărbaţi şi femei cauzate, bineînţeles, de atacurile de cord. În cercetarea grupului canadian au fost chestionaţi 1.123 de pacienţi cu vârste cuprinse între 18-55 de ani, internaţi în 24 de instituii medicale din Canada, precum şi câte un spital din Elveţia şi Statele Unite.

Pacienţii participanţi la studiu erau toţi diagnosticaţi cu sindrom coronarian acut (sau angină instabilă), aceştia răspunzând la întrebările cercetătorilor în primele 24 de ore de la intrarea în spital.

Una din cauze este faptul că în momentul în care persoanele care suferă de dureri la nivelul pieptului, femeile sunt, în general, neglijate, medicii interpretând starea acestora drept un moment de anxietate, nu începutul unui atac de cord.

Cercetătorii au concluzionat că în urma aplicării diferitelor proceduri de menţinere de în viaţă, în urma atacurilor de cord, procentul bărbaţilor care reuşesc să supravieţuiască este, de asemenea, mai mare ca cel al femeilor.

Două elemente semnificative pentru rezultatul studiului au fost reprezentate de situaţia materială a femeilor, acesta fiind în general mult mai modestă faţă de cea a bărbaţilor, precum şi un risc mult mai mare faţă de apariţia diabetului zaharat şi al hipertensiunii arteriale. De asemenea, moştenirea genetică a diferitor boli de inimă a mult mai prezentă în rândul femeilor.

Studiul integral al cercetătorilor canadieni a fost publicat în Journal of Canadian Medical Association

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro