Analizând un mare număr de certificate de deces, cercetătorii din SUA au ajuns la concluzia că oamenii au şansele cele mai mari să moară în prima şi a doua zi de Crăciun şi în ziua de Anul Nou. Fenomenul este derutant, deoarece multe dintre explicaţiile care par evidente nu stau în picioare, la o analiză mai atentă.

Cercetătorii au stabilit că, în SUA, rata deceselor din cauze naturale – inclusiv probleme circulatorii, boli respiratorii şi cancer - în aceste zile ale anului este mai mare decât în orice altă zi, iar cifrele sunt valabile pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei, cu excepţia copiilor.

Cercetătorii de la Universitatea California - San Diego, care au realizat studiul, nu ştiu cu exactitate de ce numărul de decese în aceste zile este mai mare ca oricând, mai ales că unele dintre constatările lor nu se potrivesc cu ceea ce se crede îndeobşte.

De exemplu, se crede adesea că frigul favorizează apariţia stopului cardiac, dar cercetătorii au constatat, cu surprindere, că rata deceselor din cauza bolilor cardiace era mai mică în statele americane din nord, cu temperaturi mai scăzute iarna, decât în statele mai calde din sud.

Nici rata sinuciderilor (deşi aici nu e vorba despre moarte din cauze naturale) nu e mai mare în perioada sărbătorilor, aşa cum se credea; dimpotrivă, în decembrie se înregistrează cele mai puţine sinucideri, iar numărul de omucideri este de asemenea mai scăzut.

Nici măcar cantităţile mari de mâncăruri grele şi băuturi alcoolice consumate în această perioadă nu explică în întregime fenomenul, deoarece oamenii de ştiinţă au constatat că rata deceselor creştea şi în rândul pacienţilor internaţi în spital, al căror consum alimentar era monitorizat cu stricteţe.

Una dintre explicaţiile creşterii numărului de decese în această perioadă ar putea fi stresul sporit; conducătorul studiului, dr. David Phillips, studia decesul în rândul persoanelor care sufereau de Alzheimer şi a constatat că, în perioada sărbătorilor de iarnă, se înregistrează mai multe decese din cauze cardiace la aceşti pacienţi. Specialistul crede că efectul se datorează stresului sporit resimţit în această perioadă de persoanele cu demenţă, care sunt tulburate de schimbările de program şi de agitaţia din jurul lor.

Totuşi, aceste constatări nu explică decât în mică parte fenomenul, de vreme ce creşterea ratei deceselor la Crăciun şi Anul Nou a fost observată la întreaga populaţie adultă a Statelor Unite.

Până la urmă, cred cercetătorii, adevărata cauză a fenomenului ar fi disponibilitatea îngrijirilor medicale în această perioadă.

După părerea lor, multe persoane evită să meargă la doctor în această perioadă, iar în unele spitale personalul medical este mai redus de sărbători, ceea ce măreşte riscul de deces al pacienţilor din spital.

Ipoteza este sprijinită de constatarea că sporirea ratei deceselor este semnficativă mai ales în rândul pacienţilor internaţi de urgenţă în secţiile de traumatologie.

După cum explică, dr. Phillips, în aceste cazuri câteva secunde în plus sau în minus, în ceea ce priveşte luarea în grijă de către personalul medical, pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte; de asemenea, nu e totuna dacă se ocupă de aceste cazuri cadre medicale cu experienţă ori membri mai puţin experimentaţi ai personalului, aceştia din urmă fiind mai probabil să fie de gardă de sărbători.

Sursa: Mail Online

Descopera.ro

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro