Riscurile pentru sanatate sunt uriase daca mancarea nu este pastrata in conditii corecte. Congelarea alimentelor si decongelarea lor se face dupa reguli stricte daca nu vrei sa te expuri pericolului toxiinfectiilor alimentare sau altor boli grave.
Cum sa tii corect mancarea la congelator?
Cum sa decongelezi corect alimentele?
Ai trei metode prin care poti decongela alimentele sau mancarurile gatite congelate:
1. In cuptorul cu microunde. Este o metoda potrivita pentru portii mici de mancare sau alimente. In cantitati mai mari acestea nu se vor decongela complet. Odata decongelate ingredientele in cuptorul cu micorunde trebuie gatite imediat.
2. In frigider. Este metoda corecta si sigura pentru decongelarea alimentelor. Este insa, de lunga durata si e nevoie chiar si de 24 de ore, in functie de marimea pachetelor.
3. In apa rece. Este o metoda rapida si eficienta atunci cand ai nevoie urgenta de ingredientele congelate. Pune punga sau recipientul in apa rece si schimba apa la fiecare 30 de minute.
Alimentele deja gatite cu un grad mic de umiditate (paine, prajituri, biscuiti) pot fi decongelate la temperatura camerei.
Alimentele deja gatite cu un grad mare de umiditate sau care contin lactate si oua ar trebui decongelate in frigider.
Daca alegi sa pui carnurile congelate direct la cuptor sau in mancaruri, fara sa ia rabdare sa le decongelezi, foloseste un termometru pentru a te asigura ca in interior, carnea a atins temperatura optima de gatire