Fertilizare in vitro este un termen folosit adesea generic pentru a desemna tehnicile de reproducere asistata. Chiar daca fertilizarea se produce in vitro, adica in laborator (in antiteza cu in vivo, adica in corp) exista cateva diferente care necesita atentie la exprimare si mentionare in context.

In linii mari, tehnicile de reproducere asistata presupun un ciclu de hiperstimulare ovariana controlata, recoltarea ovulelor, fertilizarea lor in laborator pentru a obtine embrioni, transferul embrionilor in uter si suport in faza luteala.

Diferentele in terminologie sunt generate de etapa fertilizarii in laborator dupa cum urmeaza:

Ferilizarea in vitro (FIV) cu echivalentul in limba engleza in vitro fertilisation (IVF) presupune un proces similar cu ce se intampla lafecundatia naturala cand ovulul este inconjurat de spermatozoizi, iar unul dintre ei reuseste sa patrunda singur prin peretele ovulului pentru a produce fecundatia.

Filmuletul de mai jos prezinta imagini cu fertilizarea in vitro.

Injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului cu echivalentul in limba engleza intracytoplasmic sperm injection (ICSI) se indeparteaza radical de procesul natural si presupune alegerea unui singur spermatozoid care va fi injectat direct in interiorul unui ovul matur de catre embriolog.

Filmuletul de mai jos prezinta imagini cu injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului.

Deoarece in cadrul ICSI injectarea spermatozoidului in ovul ocoleste mecanismele de selectie naturala este esential ca spermatozoidul folosit sa fie de calitate buna pentru a evita obtinerea unui embrion anormal. In functie de modul de alegere a spermatozoidului pentru injectare, ICSI se imparte mai departe in:

ICSI conventional cand spermatozoidul este ales folosind un microscop care mareste de 200-400 de ori.

IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection)cand spermatozoidul este ales folosind un microscop mult mai puternic pentru a mari de 6000–12.500 de ori in scopul observarii mai detaliate a structurii spermatozoidului.

P-ICSI / PICSI (Physiological Intracytoplasmic Sperm Injection) cand spermatozoidul este ales in functie de capacitatea de a se lega de acidul hialuronic. Aceasta afinitate fata de acid hialuronic este un marker al maturitatii spermatozoidului, iar selectarea prin aceasta metoda ar trebui sa evite folosirea spermatozoizilor imaturi. Physiological se refera la faptul ca acidul hialuronic se gaseste si pe suprafata ovulelor, iar alegerea spermatozoidului in laborator in functie de atractia fata de acid hialuronic mimeaza atractia din fertilizarea naturala, fiind fiziologica.

Exista numeroase alte metode pentru selectarea spermatozoizilor, mai mult sau mai putin populare / eficiente, dar in cazul lor se foloseste numele complet, evitandu-se expresiile si abrevierile derutante.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro