Norme Coca 2023 - 2024

Fiți gentili, este bine pentru sănătate. A fi cinic și agresiv față de ceilalți vă poate dubla riscul de a avea un accident vascular cerebral la vârsta mijlocie sau mai târziu, relevă un studiu realizat de cercetători americani.

Cercetarea, publicată joi în revista Stroke American Heart Association, a fost realizată în rândul a 6.700 adulți în vârsta de 45-84 ani, care au răspuns la chestionare cu privire la comportamentul și mentalitatea lor, evaluând timp de doi ani starea lor de stres, simptomele depresive, de furie sau agresivitate, relatează Huffington Post.

Subiecții care nu aveau boli cardiace la începutul cercetării au fost monitorizați timp de opt până la 11 ani. În această perioadă 147 dintre ei au avut accidente vasculare cerebrale și 48 — un atac ischemic tranzitor (AIT), o blocare temporară a fluxului sanguin spre creier.

Autorii studiului au constatat că persoanele cu cele mai multe manifestări agresive măsurate, pornind de la gradul de cinism față de ceilalți, au fost de două ori mai susceptibile de a avea un accident vascular cerebral sau AIT, comparativ cu cele la care au fost măsurate mai puține astfel de manifestări. De asemenea, rezultatele au relevat că simptomele depresive cresc cu 86% riscul de a avea un atac cerebral sau un AIT, iar cei care sunt stresați cronic prezintă un risc cu 59% mai ridicat de a avea acest tip de atacuri.

Cu toate acestea, furia nu este asociată în întregime cu un risc mai mare de a avea un risc de accident vascular cerebral.

Aceste legături între factori psihologici și riscul de accident vascular cerebral rămân valabile, chiar și după luarea în considerare a altor riscuri pentru sănătate.

"Ne concentrăm atât de mult pe factorii de risc tradiționali — nivelul de colesterol, tensiune arterială, fumat etc — și aceștia sunt foarte importanți, dar un studiu ca acesta arată că factorii psihologici sunt și ei importanți", explică unul dintre autorii studiului, Susan Everson-Rose, profesor de medicină la Universitatea din Minnesota Minneapolis (Statele Unite).

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro