Potrivit unui comunicat publicat de Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA), medicamentele care conţin costicosteroizi inhalalatori şi care sunt utilizate în tratamentul bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) vor fi reevaluate deoarece ar putea creşte riscul de pneumonie.

Reevaluarea a fost solicitată de Comisia Europeană în vederea evaluării riscului de apariţie a pneumoniei în cazul utilizării acestor medicamente pentru tratarea BPOC, administrate prin inhalare cu ajutorul unui dispozitiv pentru inhalat.

Riscul de apariţie a pneumoniei în cazul acestor medicamente a fost identificat pentru prima dată în anul 2007, cu ocazia unui studiu care a arătat că, la pacienţii trataţi cu fluticazonă, un corticosteroid inhalator, s-a constatat un risc mai mare de apariţie a pneumonieicomparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo.

Din momentul respectiv, s-au efectuat în continuare studii individuale asupra unor medicamente cu administrare pe cale inhalatorie, care conţin corticosteroizi, precum şi studii combinate asupra clasei de corticosteroizi inhalatori (meta-analize), ale căror rezultate au furnizat date suplimentare cu privire la riscul de apariţie a pneumoniei, considerându-se necesară efectuarea unei reevaluări aprofundatepentru caracterizarea riscului în cauză.

În prezent, EMA va analiza toate datele disponibile cu privire la riscul de apariţie a pneumoniei asociat administrării corticosteroizilor inhalatori în tratamentul BPOC şi va avea în vedere necesitatea actualizării recomandărilor curente de prescriere pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Sursa

FOTO: Shutterstock

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro