Norme Coca 2023 - 2024

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” pregătește finalizarea proiectului „Formarea profesională în domeniul urgenţei medicale şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătăţii”, în cadrul Programului  Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013; Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”; Domeniul major de intervenţie 3.2 „Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”, realizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi SIVECO România.

Proiectul a pus bazele unei platforme de resurse unică în Romania la acest moment  pentru acest sector medical, având drept scop formarea la  standarde  europene a 900 de medici şi asistenţi medicali din serviciile de urgenţă şi din specialităţile implicate în rezolvarea unor urgenţe medicale, inclusiv cele cardiovasculare, traumatice şi pediatrice, la nivel national.

Proiectul a debutat la începutul anului 2011 şi se va incheia la sfârşitul anului 2013.

Proiectul nostru a pornit de la nevoia reală  de instruire continuă  a profesioniştilor din acest domeniu medical foarte important, sinonim cu lupta pentru viaţă, necesitate identificata prin studii cantitative şi calitative având ca tematică formarea profesională continuă a acestei categorii de specialişti. Urgenţele medicale constituie cea mai importantă ramură medicală din perspectiva faptului că primul contact al unui pacient cu sistemul medical este foarte probabil să fie prin intermediul medicinei de urgenţă, specialiştii acestor departamente fiind cel mai adesea puşi în faţa unor cazuri dramatice,de luptă între viaţă şi moarte. Aşadar, viaţa fiecăruia dintre noi poate depinde la un moment dat de pregătirea medicilor, a  asistenţilor medicali. De aceea, întreaga echipă a proiectului şi-a concentrat atenţia pe îndeplinirea acestui obiectiv specific şi anume creşterea competenţelor acestor categorii profesionale la standarde europene care vor putea avea acelaşi nivel de pregătire  cu orice coleg din marile spitale ale Europei”a subliniat conf. univ. dr. Dan Zaharia, managerul proiectului.

Proiectul şi-a motivat cursanţii, în special pe cei tineri, să înveţe să folosească în activitatea curentă mijloacele moderne de informare şi instrumente TIC care să le uşureze şi organizeze munca, în vederea oferirii unor servicii medicale de calitate pacienţilor şi a unui management sanitar la nivel european.

Cursurile gratuite şi creditate de către Colegiul Medicilor, respectiv Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România s-au desfaşurat în 11 locaţii: Iaşi, Bacău, Moinesti, Botoşani, Cluj-Napoca, Falticeni, Suceava, Gura Humorului, Piatra Neamţ, Braşov si Bucuresti, cu medici şi asistenţi din toate serviciile de urgenţă din ţară, cererea depăşind oferta proiectului ceea ce a determinat suplimentarea numarului de cursanţi pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor acestora.

“Astfel, cele mai noi informatii medicale, ghiduri de ultima ora in domeniul urgentelor medicale au ajuns in posesia medicilor si asistentilor medicali care lucreaza in unitati sanitare mici. In cazul acestora, formarea profesionala continua a fost pana acum greu accesibila, acum acestia beneficiaza de  cele mai noi ghiduri de urgente medicale la nivel internationa. Pacientii acestor spitale vor avea sanse in plus la viata, pentru ca vor fi tratati la fel cu oricare pacient din spitalele europene.”, a precizat conf. univ. dr. Dan Zaharia, managerul proiectului.

„O echipă de experţi recunoscuţi pentru exigenţele şi experienţa lor în domeniu a reuşit să capaciteze 900 de medici şi asistenţi medicali cărora le-au fost puse la dispoziţie cele mai moderne metode de studiu şi evaluare, tehnologii de ultimă generaţie şi numeroase ore de practică în corelaţie cu cele mai dificile situaţii clinice.

Am pus accentul pe pregătirea practică şi am utilizat informaţie ştiinţifică de ultimă oră şi ne-am concentrat pe zonele ţării în care specialiştii nu au avut anterior acces la formare profesională continuă de nivel european”, a precizat conf. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul de formare din cadrul proiectului.

 

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro