Moartea Talidei, o tânără de 15 ani, diagnosticată tardiv cu meningită, a ajuns în instanţă, printre cei acuzaţi de muşamalizare aflându-se şi fostul ministru Ladislau Ritli.
Acuze grave din partea mamei unei adolescente care a murit în Spitalul Municipal din Oradea, anul trecut, fiindcă nu i s-ar fi administrat tratamentul corespunzător pentru meningită: medicii s-au coalizat ca să muşamalizeze cazul.
La iniţiativa EVZ, cazul a fost preluat, pro bono, de o casă de avocatură din Bucureşti. "Am obţinut deja o soluţie de începere a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă. Există indicii temeinice că fapta a fost săvârşită de medicii din Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Oradea. Drumul este lung şi anevoios, ţinând cont şi de împrejurarea că unul dintre medicii în legătură cu care s-a solicitat demararea activităţilor specifice este tocmai fostul ministru al Sănătăţii Ladislau Ritli", ne-a spus avocatul Cristian Winzer, de la S.C.P. Bărcan, Winzer & Asociaţii.
"Luaţi-i nişte algocalmin"
Boala Talidei Varga s-a manifestat prima dată în 12 octombrie 2012, când fata a făcut o criză la şcoală cu febră şi vărsături. Tânăra a fost mai întâi dusă la medicul de familie în satul Popeşti (Bihor). Dr. Minerva Bocea i-a spus mamei fetei "luaţi-i nişte algocalmin" şi a considerat investigaţia încheiată. Disperată, mama a sunat la 112, dar pentru că ambulanţa nu a ajuns, a duso pe Talida la spital cu maşina unor vecini. Pediatrul Alexandru Oros, de la Spitalul Orăşenesc Marghita, suspectează dischinezie biliară şi îi dă fetei tratament pentru fiere. Pe 15 octombrie, acelaşi pediatru, pune diagnostic "suspect de meningoencefalită" şi trimite fata la secţia de boli infecţioase a Municipalului din Oradea. Aici, din cauza stării de vomă medicii suspectează că adolescenta ar fi gravidă, şi îi cer mamei să cumpere un test de sarcină, care iese negativ. Trece încă o săptămână în care a fost tratată cu Algocalmin, vitamine şi antivomitive, abia apoi Talidei i se face inves tiga ţie cu computerul tomograf. Cu rezultatul de la CT în mână, medicul Miron Clemente o întreabă pe mama fetei dacă mai are copii: "Ce văd eu aici nu e bine".
La CT s-au văzut paraziţi
"Spunea că fata are nişte paraziţi pe creier, şi că se trimite probă la Bucureşti. Mai spunea şi că o duc la Bucureşti pentru RMN", îşi aminteşte mama Talidei. Fără să se întâmple nimic din toate acestea, mai trece o săptămână. Pe 29 octombrie, Talida Varga intră în comă. Coşmarul mai durează 10 zile. Pe 9 noiembrie mama Talidei, Claudia Munteanu, află de la Ştiri că fiica ei e practic moartă. Ziua următoare, la ora 9.30, se declară decesul adolescentei.
Raportul medico-legal a fost anulat. Parchetul a cerut o nouă expertiză cerut o nouă expertiză
Când Talida a murit, medicii i-au spus mamei că fata a avut meningită. Abia în martie anul acesta mama a obţinut rezultatul necropsiei. "E suspect că pe documentul de la IML se menţionează recomandarea unui tratament cu Aciclovir, care nu a mai fost administrat. Se recomandă un RMN şi transfer la Spitalul Judeţean Cluj. Nici asta nu s-a făcut", mai arată femeia.
Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a fost constituit, la sesizarea din oficiu a organelor de urmărire penală, un dosar având ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă faţă de medicii care au tratat-o necorespunzător pe Talida. Avocaţii sunt de părere că e un caz evident de malpraxis. În perioada următoare se va stabili în ce a constat implicarea fiecărui medic.
La cererea expresă a avocaţilor, fundamentată pe existenţa îndoielilor cu privire la exactitatea concluziilor raportului medico-legal întocmit, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a dispus anularea acestuia şi efectuarea unei noi expertize. De această dată, se va efectua de o comisie de experţi din cadrul Institutului de Medicină Legală Timişoara. "Principalele probleme identificate de echipa de avocaţi şi experţi medicolegali privesc diagnosticarea greşită, neinstituirea tratamentului adecvat, neefectuarea la timp şi în mod corespunzător a investigaţiilor necesare şi refuzul de transferare a pacientei, la cererea familiei, la momentul oportun, către o unitate superioară tehnic şi profesional", a concluzionat avocatul partener Cristian Winzer.
"Orice ar fi avut, se putea trata"
Fostul ministru al Sănătăţii, dr. Ladislau Ritli, la vremea decesului Talidei, directorul medical al Spitalului Municipal Oradea, a declarat că din punctul lui de vedere s-a făcut orice era medical şi omeneşte posibil. "Când fata a venit la noi în spital, am convocat o comisie pluridisciplinară. Concluzia a fost că din momentul acela mai mult nu se putea face", a spus Ritli. Plângerea depusă de mamă la Colegiul Medicilor e încă analizată. "Pe 6 februarie mi s-a spus că dosarul s-a trimis unui referent de specialitate. Am vorbit cu mulţi medici. Toată lumea spune acelaşi lucru: indiferent ce ar fi avut fiica mea, meningo-encefalită sau TBC, nu avea de ce să moară. Se puteau trata", mai spune femeia.