Fostul şef al Casei de Asigărări de Sănătate Timiş şi alte trei persoane au fost trimişi în judecată, sub control judiciar. Sub acuzația de conflict de interese, spălare de bani şi înşelăciune, într-un caz privind încheierea unor contracte de furnizare de servicii medicale.

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat, ieri, că a fost dispusă trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, Cristian Careba, acuzat de conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Alături de el au mai fost trimiși în judecată Eugenia Nicoară, pentru înşelăciune în formă continuată şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Graţiela Los şi Laura Marian, pentru fals intelectual şi uz de fals.

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2009 – iunie 2012, în calitate de preşedinte al CJAS Timiş, Cristian Careba ar fi participat la încheierea contractelor de furnizare servicii medicale cu mai multe spitale, documente pe care le-a semnat, deşi atât în perioada anterioară dobândirii funcţiei, cât şi în perioada deţinerii acesteia, prin intermediul unei societăţi pe care o controla şi o administra, S.N. SRL, ar fi realizat foloase materiale ca urmare a încheierii cu aceiaşi furnizori de servicii medicale de contracte de prestări servicii în domeniul IT.

Procurorii de la Parchetul General mai spun că, în martie 2014, o echipă a CNAS, al cărei coordonator era Cristian  Careba, ar fi făcut un control la furnizorul de servicii medicale S.C. SRL, societate cu care fostul şef al CJAS Timiş se afla în relaţii comerciale şi din partea căreia beneficia de foloase materiale.

Procurorii mai spun că, în perioada ianuarie 2010 – aprilie 2014, Cristian Careba ar fi protejat cele două firme, administrate de Eugenia Nicoară, astfel încât la controale să nu fie descoperite anumite problem. Ceea ce ar fi ajutat-o pe Eugenia Nicoară să inducă în eroare CJAS Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăţi.

Potrivit rechizitoriului, în 18 iunie 2014, în cadrul unei acţiuni de control efectuat l S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificări în teren, a realităţii efectuării serviciilor medicale raportate şi decontate de CJAS Timiş, aflând că deplasările în teren au evidenţiat mai multe situaţii de pacienţi fictivi, Careba Cristian ar fi dispus finalizarea controlului la aceeaşi dată. Ca urmare, Graţiela Los şi Laura Marian, care făceau parte din echipa de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis să consemneze că au fost identificate mai multe situaţii de pacienţi fictivi.

Rechizitoriul mai consemnează că, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2014, prin intermediul S.N. SRL, Cristian Careba ar fi dobândit în mod repetat de la S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plată contravaloare factură, suma totală de 243.856 lei, pe care a folosit-o în vederea acoperirii unei linii de credit acordate de Banca Transilvania, plata dobânzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din bancă sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, deşi aceste sume provenea din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Tranzacții pe care procurorii le consideră înșelăciune. Prejudiciul calculat de aceștia este estimat la  987.772,9 lei, sumă cu care CJAS Timiş s-a constituit parte civilă.

Procurorii au pus sechestru pe mai mai multe bunuri, imobile și terenuri ale lui Cristian Careba şi ale Eugeniei Nicoară.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro