Situată în inima Transilvaniei, la poalele Munţilor Harghita, staţiunea balneoclimaterică Sovata sau Perla judeţului Mureş, aşa cum este cunoscută, atrage anual zeci de mii de turişti. Indiferent de sezon, Sovata este un magnet pentru toţi aceia care caută relaxarea şi sănătatea în acelaşi loc. Staţiunea este renumită pentru eficienţa tratării sterilităţii la femei, dar şi a diferitelor afecţiuni ginecologice.

Nămolul care face minuni
Sovata a apărut pe harta staţiunilor balneoclimaterilce renumite în Europa încă din anul 1850. Lacurile cu ape clorurate şi sodice, cât şi nămolul din ele, cu proprietăţi terapeutice, au făcut din staţiune o destinaţie ideală de vacanţă şi de tratament, indiferent de sezon. Mica staţiune, cunoscută ca Băile Sovata, a intrat în memoria colectivă în urmă cu o sută de ani, când profesorul Haţieganu, de la Cluj, a vorbit pentru prima dată de proprietăţile benefice ale apei sărate din Lacul Ursu şi a nămolului de Sovata.
Aici se vindecă probleme ginecologice precum sterilitate – chiar şi cea de natură endocrinologică, anexite, uter infantil, orice tipuri de inflamaţii vaginale, chisturi ovariene mici şi afecţiuni reumatismale degenerative. Nu mai este un mit faptul că nămolul de Sovata face minuni. Este atestat faptul că acesta, prin proprietăţile sale, amână până la vârsta de 55-60 de ani instalarea menopauzei. De-a lungul timpului mii de mii de paciente au venit la Sovata pentru a urma tratamente menite să le împlinească visul suprem: acela de a deveni mame!

“Nămolul se aplică şi sub formă de tampon întrucât în nămol există hormoni asemănători celor femini de tip estrogen şi progesterol, tratamentul cu nămol realizează o activare a funcţiei ovariene, un element deosebit de important la persoanele cu insuficienţă ovariană. În felul acesta se uşurează obţinerea unei sarici” spune medicul primar în reumatologie, dr. Pretorian Szuszana.
Pe lângă curele cu nămol, băile galvanice şi cele cu apă sărată sunt remediul perfect pentru afecţiunile reumatice dar şi cele de circulaţie. Tot la Sovata scăpăm şi de stresul zilnic şi chiar de epuizarea psihică prin oxigenoterapie.
“Procedura numită baie galvanică 4 celulară este o procedură care se adresează afecţiunilor extremităţilor mâini respectiv picioare în cazul în care avem inflamaţii sau tulburări ale circulaţiei (...), iar oxigenoterapia constă într-un program în care se inhalează oxigen timp de zece minute. Este oxigen 95% concentrat. Foarte important pentru persoanele care lucrează mult în spaţiu închis, majoritatea dintre noi fiind în această situaţie. După cinci şedinţe de oxigenoterapie se obţine cam ce am obţine un sejur de două săptămâni cu alergare intensă într-un spaţiu cu aer curat”, spune medicul reumatolog. 
Cura de sănătate de la Sovata este pentru toate buzunarele. Cei cu dare de mână pot apela la bazele de tratament din cadrul hotelurilor luxoase, iar cei cu venituri medii pot ajunge la Baza de Tratament Lacul Ursu prin programele sociale iniţiate de Ministerul Muncii.
Lacul Ursu 
Renumele staţiunii Sovata se datoreaza lacurilor Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu ape clorurate şi sodice, prezentând fenomenul de heliotermie. Mai exact, pe timpul verii, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râuleţe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menţine la suprafată, acţionând ca un izolator termic. Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac helioterm din sude-estul Europei, să varieze între 10-20°C la suprafaţă, 30-40°C la adâncimea de un metru şi 40-60°C la adâncimea de 1,5 metri.
Format în anul 1875 odată cu prăbuşirea unei exploatări de sare, umplută ulterior cu apa păraielor ce coboară de pe versanţii din apropiere, Lacul Ursu este cel mai important lac sărat şi helioterm din Europa. Acesta are forma unei piei de urs – de aici şi numele. Lacul se întinde pe o suprafaţă de peste patru hectare, iar adâncimea apei depăşeşte 18 metri. Caracterul helioterm al lacului s-a desoperit în 1901.
Lacul Tineret
Cea mai recentă atracţie a staţiunii este unicul lac cu apă dulce, denumit lacul Tineretului. Aici turiştii se pot îmbăia şi se pot plimba cu bărcuţele puse la dispoziţie de autorităţi.
“Pe vremuri a fost o zonă mlăştinoasă care s-a umplut cu apă. După aceea în baza anumitor studii a fost desecată zona. Noi am refăcut aceste studii, am refăcut acest lac şi va fi mai mult o zonă pentru tineret, o zonă unde cei care doresc întradevăr să se dea cu bărcile sau să sară în apă dulce, pentru că în apă sărată acest lucru este interzis, atunci pot veni la Lacul Tineretului. Astfel şi tinerii se pot simţi bine la Sovata”, spune primarul din Sovata, Peter Ferenc.
Indiferent de sezon, turiştii care vor să aleagă Sovata ca destinaţie de vacanţă nu au timp să se plictisească. Vara pot înota în cele cinci lacuri sărate, toamna se pot plimba în rezervaţia naturală Lacul Ursu, în special la Muntele de Sare, şi pot opta totodată pentru tratamentele antireumatice şi ginecologice, iar iarna şi primăvara pot schia în voie şi se pot relaxa în SPA-urile hotelurilor şi pensiunilor din staţiune.
“În hotelurile firmei noastre, noi în acest moment avem 400 de camere dintre care 168 sunt de patru stele, iar restul de două stele. Bucătăria noastră oferă atât preparate tradiţioanle din zona Transilvaniei, cât şi preparate internaţioanle. Perioada între 3 şi 9 ianuarie a devenit deja o perioadă foarte aglomerată din cauza pieţei din Republica Moldova, când turiştii de religie după ritul vechi vin la noi să-şi sărbătorească Crăciunul” spune managerul unui important lanţ hotelier din Sovata, Szoboszlai Erik.
Oferta de cazare din Sovata este foarte variată: de la pensiuni de două margarete până la hoteluri de 4 stele. Iar preţurile sunt pentru toate buzunarele. Pentru o noapte de cazare turiştii pot plăti între 80 şi 400 de lei.
Salina Praid
Cunoscută ca şi poartă a judeţului Harghita, comuna Praid adăposteşte o adevărată comoară, încă de pe vremea Legiunii a V-a Macedonică a imperiului Roman. Vorbim de mina de sare, unică în România, prin faptul că turismul subteran, tratamentul de speleoterapie şi exploatarea minieră se îmbină într-o armonie perfectă. Anual, Salina Praid este vizitată de peste 450 de mii de turişti din toată lumea.
Orăşelul de sare
Istoria Salinei Praid s-a scris acum 2000 de ani. În manuscrisele vremii sunt amintite primele patru excavaţii de suprafaţă de tip amfiteatru făcute de romani. Dar comoara din adâncuri a fost descoperită mult mai târziu. Vorbim aici de efectele curative ale aerului sărat din mină, care ajută vizibil la vindecarea astmului, bronşitelor şi alergiilor.
La 120 de metri în subteran, ni se dezvăluie un adevărat orăşel de sare, unde în fiecare zi a săptămânii mii de oameni petrec trei sau patru ore pentru o cură de sănătate. Tratamentul speleoterapeutic cuprinde de fapt inhalarea aerului din mină, iar pentru rezultate palpabile, acesta durează minimum 18 zile. Cura începe cu o gimnastică generală timp de 45 de minute.
Este o gimnastică generală, cuprinzând toate exerciţiile de la gât până jos şi în plus băgăm după fiecare exerciţiu, exerciţii de respiraţie. Sunt toate categoriile de vârstă aici, de la copii până la bătrâni, programul este făcut în aşa fel conceput încât toată lumea să poată să-l execute ca nimeni că nu lipsească”, spune Siklodi Tibor, antrenor de gimnastică în salină.

După cele 45 de minute de gimnastică, fiecare îşi
omoară timpul cum poate mai bine. Orăşelul de sare are soluţii pentru toată lumea: cei activi pot opta pentru tenis de masă, batminton şi căţărări sau tiroliană în parcul de aventură. Cei mai comozi pot rămâne în faţa laptopurilor, deoarece în mină există internet wireless gratuit. Iar cei mai pioşi din fire se pot ruga la Capela din Salină care a fost construită în 1993 la cererea turiştilor.
De atunci şi până astăzi în fiecare zi de miercuri, joi şi vineri se oficiază slujbe pentru ortodocşi, catolici şi reformaţi. Pentru tinerii dornici de senzaţii tari, s-a deschis recent şi un Parc de Aventură:

Le oferim trasee atât pe stâlpi cât şi pe stâncă, asta este o premieră în România, unde toată lumea poate să se caţere şi pe stâncă de sare, pe via ferata, cât şi pe traseele dintre stâlpi care sunt pe bază de corzi şi cabluri”, descrie managerul Parcului de Aventură, Gabriel Neculoiu
GALERIA VINURILOR
Salina Praid nu înseamnă doar tratament, înseamnă şi artă. Arta vinului mai exact. La aproape 100 de metri sub pământ se află cea mai renumită şi diversificată Galerie a Vinurilor. Aici îşi au casa peste 550 de soiuri de vin din 6 ţări europene. Unică în Europa, Galeria poate deveni, la cerere, spaţiul unei nunţi de vis cu 500 de locuri:
“Avem prezentă crama Episcopală Alba Iulia, acestă cramă are o tradiţie de peste 1.000 de ani. A fost înfiinţată în 1009, produce vin bisericesc şi este crama Episcopiei Romano-Catolice din Alba-Iulia. Ce este interesant că prima dată, vinul se maturează în butoaie de stejar timp de 3 ani, iar mai apoi este îmbuteliat.

Apoi avem Wine Princesse, din Miniş Mădărat. Este una dintre cele mai titrate podgorii din Transilvania. De la ei trebuie să amintim Cadarca e un soi ardelenesc, a fost pe cale de dispariţie, în timpul filoxeriei din 1880 era cât pe ce să dispară. Această firmă a replantat soiul şi acum a început să dea roade. Este un vin roşu sec maturat în butoi de stejar afumat. Un vin preferat de bărbaţi”, descrie ghidul Galeriei Vinurilor, Fulop Levente.
MINĂ ACTIVĂ
Unică în Europa prin statutul ei, din Salina Praid se extrage anual peste 150 de mii de tone de sare. Peste 90 la sută din această cantitate este folosită în industrie şi mai ales pe drumurile înzăpezite ale ţării:
“În jur de 750 de tone livrăm, exploatăm şi scoatem afară din subteran, care înseamnă anual 150 de mii de tone. În jur de trei la sută se foloseşte pentru sarea alimentară şi tot restul de 97% se foloseşte pentru industrie. Salina Praid nu produce deloc sare alimentară. Doar sare pentru industrie şi din această cantitate 96% este pentru drumuri. Din 1762, când a fost prima excavaţie subterană aici la Salina Praid, am reuşit acum să exploatăm doar 2% din acest zăcământ”, a declarat direcotrul Salinei,  Seprodi Zoltan.
Anual, peste 450 de mii de turişti vizitează Salina Praid. Intrarea în orăşelul de sare se face doar cu autobuzele care pleacă din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora opt dimineaţa. Preţul unei vizite este de 20 de lei pentru adulţi şi de 12 lei pentru copii. Pentru tratament, adulţii plătesc doar 10 lei pe intrare, iar copiii şase lei.Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale, sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră deFacebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.
 
 

Vizionez mai târziu

Staţiunea Sovata

 Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro