Norme Coca 2023 - 2024

Comisarul pentru Sănătate, Tonio Borg, a apreciat, miercuri, fragilitatea vârstnicului drept cea mai mare provocare pentru societatea europeană. Criza bătrânilor care nu se pot îngriji singuri, din cauza declinului fizic și psihic accentuat a devenit prioritate pentru serviciile de sănătate publică. Prin acest discurs istoric, Comisia Europeană recunoaște o gravă problemă care afectează milioane de familii din țările Uniunii.

Un sindrom numit ”fragilitatea vârstnicului” a devenit o prioritate pentru serviciile publice, din cauza îmbătrânirii populației și a nevoii tot mai crescute de asistență pe termen lung. O conferință organizată de CE la Bruxelles încearcă să ofere strategia pentru un răspuns colectiv al țărilor Uniunii la noul sindrom. ”Europa este lider mondial în cercetări legate de vârsta a treia, a spus Borg, și în intervenții inovative în domeniu. Este nevoie ca țările membre să împartă costurile de cercetare și cheltuielile legate de dezvoltarea unor soluții practice”, a adăugat comisarul.

 

Alimentația proastă, printre cauzele ”îmbolnăvirii de bătrânețe”

Pentru prevenirea îmbătrânirii premature și evitarea fragilității vârstnicului, medicii propun folosirea exercițiilor fizice, a unui plan de nutriție adecvat, ca și a unor campanii de informare. Este importantă intervenția comunităților locale, în special pentru identificarea situațiilor de izolare a vârstnicilor, promovarea voluntariatului, a schemelor de într-ajutorare, creșterea calității vieții, promovarea modelelor de suport și acțiuni de screening, pentru depistarea cazurilor de declin psihic sau fizic.

Declinul funcțional, fizic și mental, trebuie depistat precoce și este accentuat de malnutriție, lipsa de implicare într-o viață activă și de mișcare fizică. Malnutriția care accentuează declinul înseamnă că nu se asigură necesarul caloric sau lipsesc nutrienții (vitamine, proteine, minerale), care îl mențin pe un vârstnic într-o formă bună.

 

Fragilitatea vârstnicului, o nouă definiție a unei boli grave

În acest sindrom sunt incluși adulții în vârstă având un risc crescut de deteriorare a stării de sănătate, care suferă dizabilități, demență, căderi nervoase sau fizice, au nevoie de spitalizări repetate și de internarea în instituții de îngrijire. Rezultatul: creșterea mortalității și deteriorarea calității vieții vârstnicului, ca și un impact important asupra familiei, în caz că beneficiază de sprijinul acesteia.

Deteriorarea mentală din cadrul acestui sindrom aduce dificultăți de memorare, scăderea vitezei de procesare a informației, alterarea vorbirii. O deteriorare mai rapidă se produce în caz de instalare a demenței senile, tip Alzheimer, în caz de accident vascular sau alte afecțiuni cerebrale.

Declinul funcțional înseamnă scăderea abilității de a performa sarcini practice sau creșterea dependenței de alții pentru activități fizice sau mentale.

- See more at: http://www.dcnews.ro/fragilitatea-un-nou-sindrom-in-aten-ia-medicilor-din-europa_446282.html#sthash.ueYzcfpZ.dpuf

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro