Din vina „sistemului”, mii de pensionari buzoieni cu venituri sub 700 de lei ar putea rămâne fără medicamente compensate 90 la sută. Medicii de familie ameninţă că nu vor mai elibera astfel de reţete după ce contravaloarea lor le-a fost imputată de CJAS.
Medicii de familie din mai multe judeţe din ţară, inclusiv de la Buzău, au anunţat că din luna decembrie nu vor mai acorda reţete compensate cu 90 la sută pensionarilor cu venituri de sub 700 de lei, de teamă că li se va imputa contravaloarea medicamentelor. Asta, pentru că multor medici de familie li s-a imputat deja valorea reţetelor compensate prescrise acestei categorii de pensionari, după ce Fiscul ar fi descoperit că o parte din pensionari nu ar fi avut dreptul de a primi reţete compensate cu 90 la sută pentru că aveau şi alte venituri în afară de pensie.
Şi la Buzău au existat cazuri în care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să impute medicilor reţetele prescrise pentru pensionarii cu venituri mici. „La nivelul judeţului Buzău există medici care fost puşi să plătească mii de lei pentru că au semnat reţete pentru pensionari care, spune Fiscul, nu aveau dreptul. Din păcate, sistemul nu este bine pus la punct, aşa încât apar astfel de sincope. Noi cerem pensionarilor cu venituri mai mici de 700 de lei să prezinte declaraţii pe propria răspundere că nu depăşesc acest prag, însă atunci când se descoperă că unii dintre ei au minţit, reţetele ne sunt imputate tot nouă”, ne-a spus dr. Angela Mazdrag, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Buzău.
Pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei au obţinut dreptul de a primi reţete compensate cu 90% în loc de 50%, în anul 2009. Condiţia este să nu aibă alte venituri. De aceea, atunci când merg la medicul de familie ei trebuie să prezinte cuponul de pensie şi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care declară că nu obţin alte venituri. Medicii nu au cum să verifice dacă pensionarii spun sau nu adevărul. În aceste condiţii, medicul este obligat să returneze personal banii aferenţi reţetei compensate 90%, în momentul în care Fiscul descoperă că un pensionar a câştigat chiar şi un leu, în afară de pensia de pe cupon.
„Nu cred că este treaba medicului să verifice situaţia pensionarilor. De foarte multe ori, nici măcar pensionarii nu ştiu dacă au un venit în afara pensiei, cum ar fi nişte bani veniţi de pe terenuri agricole, dobânzi sau dividende. Nu cred că este normal ca medicii să-i întrebe pe pacienţi dacă au pământ sau dacă au conturi la bănci”, ne-a mai spus dr. Mazdrag. ●