Cazul recent de fraudă de la Spitalul de Arşi din Capitală, unde mai mulţi medici au fost acuzaţi pentru că ar fi internat în spital şi efectuat operaţii de chirurgie estetică sub un diagnostic fals pentru care luau mită de până la 3.500 de euro, scoate la iveală mecanismul pervers şi lipsit de transparenţă în care se realizează decontarea serviciilor medicale.

Procurorii au cerut arestarea a nouă medici, printre care şi managerul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti (cunoscut sub numele de Spitalul de Arşi) într-un dosar al operaţiilor estetice pentru că ar fi pretins mită pentru a realiza intervenţii ilegale în cadrul unităţii. Operaţiile estetice nu sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), însă medicii ar fi internat persoane sub diagnostic fals, pentru care realizau operaţii estetice (implanturi, liposucţii, etc) în timpul programului de lucru şi folosind de baza materială a unităţii.

Potrivit Mediafax, care citează surse din rândul anchetatorilor, medicii ar fi încasat lunar între 15.000 şi 20.000 de euro, ca urmare a acestor practici.

 

“Responsabilitatea este a conducerii spitalului”

Spitalul de Arşi este o unitate de talie mică din Capitală, care a avut un buget de 3,4 mil. euro anul trecut, din care fondurile de la CNAS au reprezentate peste 80%. Cazul de fraudare pe care procurorii îl reclamă arată cum se cheltuiesc banii publici fără niciun fel de control şi transparenţă, şi este pentru prima dată când un director de spital este arestat pentru fraudă. Tribunalul Capitalei a decis ieri ca directorul spitalului şi alţo doi medici să fie arestaţi preventiv. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată.

Serviciile medicale din sistemul public sunt decontate în baza unui sistem extrem de complicat, toate raportările fiind trimise spre validare Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Managament şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar din Bucureşti, care le trimite mai departe către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Pentru decontare se iau în calcul numărul de intervenţii realizate dar şi gradul de complexitate al acestora, însă în tot acest parcurs greoi, nimeni nu verifică dacă raportările din spital, din foile de observaţie ale pacienţilor, coincid cu raportările pe care conducerea instituţiei le trimite către decontare.

Potrivit procurorilor, medicii ar fi trimis spre decontare documente false, în baza cărora Casa de Sănătate deconta aproximativ 5.000 de lei (1.100 de euro) pentru fiecare caz. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are anual un buget de peste 5 mld. euro.

Medicii le-ar fi spus pacienţilor că au alternative realizării intervenţiilor în clinicii private sau în spitale publică, unde costurile ar fi fost mai mici. Dacă pacientul opta pentru spitalul public, atunci ar fi fost internat sub un diagnostic fals.

“Operaţiile estetice nu sunt decontate, iar spitalul trebuie să supravegheze că ceea ce se trece pe hârtie ca diagnostic corespunde cu ceea ce se întâmplă în unitate, responsabilitatea raportării fiind a conducerii spitalului”, a spus Gheorghe Iana, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) citat de Mediafax.

La rândul său, Cristian Vlădescu, directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică a arătat că în primul trimestru 26% din cazurile trimise spre decontare de Spitalul de Arşi nu au fost validate.

 

“Nu este un caz izolat”

Este pentru prima dată când o anchetă are în vedere un număr atât de mare medici. În urma percheziţiilor realizate la Spital şi la domiciliul medicilor, s-au găsit 170.000 de euro la un doctor şi 700.000 de lei (160.000 de euro) la un altul, în total, în urma percheziţiilor suma găsită a fost de 500.000 de euro (cât bugetul Spitalului de Arşi pentru două luni).

Situaţia de la Spitalul de Arşi nu a rămas fără ecouri, preşedintele Traian Băsescu spunând că situaţia nu este izolată.

“Ce s-a întâmplat la Spitalul de Arşi nu este un caz izolat. Degeaba ies propagandiştii curăţeniei sectorului să ne spună cât de curat este sectorul şi doar un accident a fost la Spitalul de Arşi. Nu, fondurile de sănătate sunt fraudate în spitale, în mod consecvent, şi aproape generalizat", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Preşedintele a avut o poziţie dură, vorbind despre “mafia din sănătate.

“Cât timp mafia din sănătate blochează introducerea cardurilor de sănătate, sistemul va fi în continuare fraudat. Am mult respect pentru doctori, dar îi asigur că dacă nu ar fi respins atât de vehement Legea sănătăţii propusă în ianuarie 2012, ar fi încasat cel puţin tot atât cât încasează acum, în condiţiile în care au riscul procurorilor. Nu s-a vrut", a adăugat el.

Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii, a fost mai rezervat în legătură cu situaţia de la Spitalul de Arşi şi a spus că “în urma acestei situaţii, nu trebuie să se generalizeze, pentru că în sistemul sanitar sunt foarte mulţi oameni care îşi fac datoria corect şi cu profesionalism.”

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro