Norme Coca 2023 - 2024

flori pentru medic

„Frica a atins aşa cote, încât toată lumea se fereşte să ia şi un buchet de flori“, arată conf. dr. Camelia Bogdănici, medic primar oftalmolog.

Practica „plicului la medic“ este ilegală, potrivit unei decizii definitive dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la începutul lunii iunie şi apărută în Monitorul Oficial pe 5 august.

De la această dată, orice atenţie, donaţie sau venit suplimentar oferit medicului care lucrează în sistemul public de sănătate este considerată o practică ilegală care atrage conse­cinţe în cauză.

Potrivit repre­zen­tanţilor din sistemul de să­nătate ieşean, decizia ÎCCJ produce nemulţumiri în rândul me­dicilor, iar efectele principale pe care le va avea se vor regăsi în creşterea exodului halatelor albe către Occident, respectiv în deficitul de personal din spitalele româneşti. Dincolo de a­ceste consecinţe concrete asu­pra sistemului de sănătate, me­dicii ieşeni vorbesc şi de instaurarea unei atmosfere de nesiguranţă în rândul doctorilor care încep să se teamă să discute cu pacientul în privat, fără martori, întrucât pentru orice atenţie pot fi sancţionaţi.

„Decizia nemul­ţu­meşte colegii din toată ţara care ne sună ca să ne întrebe cum este posibil ca pornind de la ideea donaţiilor, acum să fie ilegal absolut orice, o floare, o ciocolată, orice. După cum se ştie, dacă pentru un medic primar salariul este cât de cât de­cent, dar nu suficient, pentru un medic rezident venitul este to­tal ruşinos. Acum, toată lu­mea se întreabă de ce să stea cu teama să ia o ciocolată când poate pleca în altă parte pentru un salariu decent? În plus, în­grijorarea sau frica a atins aşa cote, încât toată lumea se fereşte să ia şi un buchet de flori“, a ex­plicat conf. dr. Camelia Bog­dănici, medic primar oftalmolog în cadrul Clini­cii de Oftalmologie de la Spita­lul „Sf. Spiridon“.

Conform me­dicului, îngrijorarea în rân­dul halatelor albe este cu atât mai mare cu cât exemplele de reţineri pentru luare de mită arată că şi atenţiile mici atrag consecinţe grave. „În istoria aceasta a reţinerilor sunt şi cazuri care au fost încătuşaţi pentru 100 de lei. Acum, după cum spunea un coleg, medicii trebuie să-şi coase buzunarele ca să nu intre în astfel de necazuri. Pe clinica în care lucrez văd că oamenilor le este frică să mai vorbească în particular cu pacientul, fără câţiva martori, tocmai din cauza acestei decizii. Nu este normal să se întâmple aşa“, a mai completat conf. dr. Camelia Bogdă­nici.

astarastoaiee

Preşedintele Colegiului Medi­ci­lor Iaşi, prof. dr. Vasile As­tărăstoae, a explicat că deci­zia ÎCCJ vine în completarea unei alte decizii luate de aceeaşi instanţă, conform căreia me­dicul este funcţionar public. „Ce­le două hotărâri vin în contradicţie însă cu Legea Sănă­tă­ţii, potrivit căreia medicul nu este func­ţionar public. Din punctul meu de vedere, în acest moment, decizia va contribui major la creşterea numărului de medici care vor pleca în străinătate pentru că, să nu fim ipocriţi, însă în condiţiile în care statul acordă sănătăţii sub 4% din din PIB, el însuşi încurajează practica plicului, sponsorizărilor şi a donaţiilor“, a precizat prof. dr. Vasile Astă­răstoae.

Conform fostului rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi „Grigore T. Popa“, universităţile de profil din ţară au dat a­nual, începând cu 2007, câte 2700-2800 de medici. Începând cu aceeaşi dată, din ţară au plecat anual câte 2.900-3.000 de specialişti. „Dacă ţinem cont şi de ieşirile din sistem prin deces, pen­sionare sau arestare, vom ve­dea ca în cele din urmă vom a­vea spitale muzee, în care pa­cientul se va minuna de dotările unităţii, fără să poată beneficia de servicii pentru că nu avea cine să i le ofere“, a conchis preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro