„Asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului. Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienţilor şi cu efecte secundare mult mai uşor de tolerat pentru aceştia sau chiar aproape inexistente“, a spus conf. dr. Liana Gheorghe, şefa Secţiei III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni.
Cu toate acestea, pacienţii români nu au avut acces până în prezent nici măcar la generaţia mai veche de terapie, care a aşteptat să intre pe listele de compensare vreme de trei ani.„Avem un sentiment de frustrare astăzi, ca medici. Chiar mă gândesc de multe ori: ce medic sunt eu în condiţiile în care ofer pacienţilor un tratament suboptimal? Ce fel de cetăţean sunt eu dacă nu pot folosi toate soluţiile terapeutice pe care le am la dispoziţie?“, a mărturisit prof. dr. Anca Trifan, managerul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.
Avem nevoie de o strategie naţională de tratament al hepatitei C, au subliniat specialiştii. „Există un segment de oameni cu fibroză uşoară, cu boală nu foarte agresivă, care pot primi în continuare tratamentul clasic cu interferon şi ribavirină. Sunt naivi, răspund la patru săptămâni. Dacă totul evoluează bine, mergem mai departe pe interferon şi ribavirină. Dacă nu răspunde, se trece la altă terapie. E cirotic decompensat, îl tratăm cu viitoarele noi molecule, mai ales acest segment este salvat de noile terapii. O astfel de strategie au colegii noştri din Ungaria“, a precizat conf. dr. Liana Gheorghe.