Norme Coca 2023 - 2024

Un studiu referitor la impactul radiațiilor emise în timpul catastrofei de la Fukushima din 2011 a constatat că 103 copii și adolescenți din zonă, care aveau până în 18 ani în momentul producerii accidentului la centrala nucleară, au fost afectați de cancerul de tiroidă sau sunt suspecți de a avea această boală, relatează luni AFP, precizând că nu s-a stabilit o legătură clară între dezastrul atomic și respectivele îmbolnăviri.

Foto: (c) ePedro Mera/XINHUA ARHIVA

Un comitet de monitorizare a stării de sănătate a locuitorilor din zona afectată a efectuat teste pe aproape 300.000 de tineri din provincia Fukushima (nord-estul Japoniei). S-au înregistrat 57 de cazuri de cancer tiroidian confirmate după intervenții chirurgicale și alte 46 suspiciuni de îmbolnăvire, neconfirmate încă.

Proporția copiilor bolnavi de cancer al tiroidei din provincia Fukushima este de 30/100.000, însă nu există nicio bază de referință pentru această regiune, așa încât nu se poate deduce că s-ar înregistra o creștere ca urmare a accidentului atomic din martie 2011.

Specialiștii înclină să creadă că această formă de cancer nu este direct legată de dezastru. 'Este greu să se stabilească o legătură de la cauză la efect, totuși trebuie să continuăm analizele pentru că proporția de tumori descoperite crește odată cu vârsta, chiar în condiții normale', a spus duminică după-amiază profesorul Shunichi Suzuki de la Universitatea de Medicină din prefectura Fukushima, la prezentarea rezultatelor studiului.

Părinții copiilor bolnavi cred totuși că expunerea la radiații (îndeosebi de iod 131) în primele zile de la accidentul nuclear este cauza cancerului de tiroidă.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Cristina Mac)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro