Greutatea la naștere este un factor semnificativ pentru evoluția ulterioară a stării de sănătate a bebelușului.
„Când aflaţi că sunteţi însărcinate, nu este niciodată prea târziu pentru a face ceva ca să renunţaţi la fumat. Dacă vă lăsaţi de fumat, puteţi să aveți un bebeluş cu aceeaşi greutate la naştere ca acela pe care l-aţi avea dacă nu aţi fi fumat niciodată. Dar, dacă veţi continua, acest lucru va avea un impact major asupra greutăţii copilului dumneavoastră", a declarat Nick Macklon, profesor de obstetrică-ginecologie la Universitatea Southampton, din Marea Britanie.
Studiul condus de profesorul Macklon s-a bazat pe datele a 50.000 de femei însărcinate din Southampton, date înregistrate între anii 2002-2010. A fost primul studiu major care a investigat consecințele fumatului în cazul femeilor însărcinate, deși efectele negative ale consumului de tutun în perioada sarcinii erau cunoscute anterior. Studiul reprezintă un pas înainte prin faptul că a arătat că renunțarea la fumat într-o etapă atât de avansată – primele săptămâni de sarcină – poate să aibă efecte pozitive asupra sarcinii.
Greutatea mică este doar unul dintre efectele negative ale fumatului asupra copilului. Femeile care fumează în perioada sarcinii își expun pruncii și altor riscuri: naștere prematură, afecțiuni ale creierului, malformații congenitale, conform PRWeb.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a prezentat, în februarie, rezultatele unui studiu care a arătat că fumatul în primele luni ale sarcinii este asociat cu o probabilitate de 20 până la 70% la mai mare de apariție a unor malformații ale inimii în cazul nou-născuților. Studiul a fost publicat în jurnalul Pediatrics.
„Femeile care fumează și care se gândesc să rămână însărcinate trebuie să renunțe la fumat, iar dacă sunt deja însărcinate trebuie să se oprească din fumat", a declarat Thomas R. Frieden, directorul CDC, conform cdc.gov.
O echipă de cercetători de la Erasmus Medical Center din Amsterdam, Olanda, a prezentat un rezumat al unui studiu care va fi publicat în august 2011 și care arată că femeile care fumează în timpul sarcinii riscă să nască bebeluși cu rinichi mai mici. Cercetătorii apreciază că acești copii se vor confrunta mai târziu, în viața de adulți, cu diverse probleme ale rinichilor. Studiul a arătat că femeile care fumează mai mult de 10 țigări zilnic prezintă un risc sporit de a naște copii cu „rinichi de dimensiune mai mică, cu mai puțini nefroni", comparativ cu femeile care fumează mai puțin de 10 țigări pe zi, în timpul sarcinii, notează suite101.com.