Norme Coca 2023 - 2024

Cardul de asigurat are rolul de a valida serviciile medicale si farmaceutile din INTREG sistemul medical care are contract cu CNAS

“Gândiţi-vă bine la posibilele riscuri la care vă expuneţi înainte de a vă exprima dezacordul inscripţionării datelor medicale!”

Sute de nemţeni au primit, deja, cardul de sănătate şi se întreabă ce trebuie să facă, acum, cu el. Se întreabă dacă fi gol, o fi având o serie de informaţii deja stocate pe el? Dacă veţi citi scrisorica ataşată de card, veţi înţelege ce conţine şi cui trebuie să vă adresaţi pentru inscripţionarea informaţiilor medicale. Cardul de sănătate are o valabilitate de 4 ani, conform datelor înscrise la vedere, sub numele şi prenumele asiguratului.

 

* Cu cardul, şi la farmacie

Cardul conţine numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat şi poate fi activat la medicul de familie. Informaţiile de pe cardul naţional de sănatate pot fi accesate de către CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Prin intermediul scrisorii primiţi indicaţiile aferente activării cardului: “Vă rugăm ca, la următoarea vizită la medic, să vă prezentaţi cu această scrisoare şi cu cardul pe care l-aţi primit. Pe card sunt deja inscripţionate datele dumneavoastră de identificare. Pentru a deveni funcţional, el trebuie să fie activat. Pentru aceasta medicul vă va solicita personalizarea pinului (codului) de acces format din 4 cifre. Vă rugăm să reţineţi acest cod şi să nu îl divulgaţi. Veţi tasta personal acest pin ori de câte ori veţi solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente.Medicul este singurul care poate inscripţiona cardul dumneavoastră de sănătate cu date medicale, în baza acordului exprimat în scris de dumneavoastră sau după caz, de aparţinătorul legal/împuternicitul legal. Îi puteţi solicita medicului de familie orice informaţie suplimentară legată de cardul de sănătate şi de modul lui de funcţionare”, este mesajul transmis destinatarilor acestor carduri.

Societatea Naţională de Medicină Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, prin reprezentanţii lor din Neamţ, au ţinut să transmită, ieri, prin intermediul unui comunicat, o serie de precizări legate de rolul cardului: “Cardul de asigurat are rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din ÎNTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii, etc. Posesorii de card trebuie să cunoască faptul că odată cu intrarea în funcţiune a acestui proiect, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, acestea vor putea fi oferite numai în baza cardului, atât la medicul de familie cât şi la orice alt cabinet, spital, farmacie. Pentru a asigura succesul acestui proiect, ne exprimăm speranţa că toţi furnizorii de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate etc) din sistem vor manifesta aceeaşi deschidere precum medicii de familie, asigurându-şi logistica necesară. Din păcate, avem experienţă neplăcută cu reţeta electronică, care nici la doi ani de la implementare nu este eliberată pacienţilor externaţi decât de către o mică parte din spitale”.

 

* Acceptul pentru a deveni donator de organe

Odată cu prima vizită la medicul de familie pentru inscripţionarea cardului, asiguratul trebuie să-şi exprime acordul sau dezacordul pentru înscrierea datelor privind grupa sanguină şi RH-ul, bolile cu risc vital de care suferă persoana în cauză, bolile cronice şi, nu în ultimul rând, dacă este sau dacă doreşte să devină donator de organe. Drept urmare, partea din scrisoare care se prezintă ca un formular trebuie semnată şi lăsată la medicul de familie: “Am fost informat corect şi am înţeles semnificaţia datelor care doresc să fie înscrise pe cipul cardului. Conform prin semnătură opţiunea personală. Am primit cardul de sănătate inscripţionat”.

Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015. Pe măsura prezentării la consultaţii, pacienţii posesori de card îl vor prezenta în mod obligatoriu, ocazie cu care va fi iniţializat.

 

* Medicii de familie au acceptat să-şi cumpere cititoare de carduri

 

Medicii de familie subliniază că activarea se va face la prezentarea pentru consultaţie, nu atunci când asiguratul vrea doar să facă o plimbare, iar pentru a nu fi acuzaţi că perturbă sistemul medical, toţi doctorii au fost de acord să-şi cumpere cititoare de card:

“Din respect pentru suferinţa bolnavilor şi pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activităţii cabinetelor pentru a activa cardurile pacienţilor care nu au nevoie de consultaţie.

Pentru a funcţiona, cardul de asigurat necesită obligatoriu achiziţionarea cititoarelor de card de către toţi furnizorii de servicii medicale asigurate de către CNAS. Cardul este un vechi proiect al CNAS, conceput de la început fără un capitol privind distribuţia şi implementarea. Cititoarele nu costă 5 euro, aşa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costă mult mai mult dacă dorim să nu se strice din prima zi (blocând astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), după cum şi mentenanţa acestora implică unele costuri.

Cu toate acestea, din dorinţa de a fi sprijin constant pacienţilor, precum şi din dorinţa transparenţei privind cheltuirea banilor sănătăţii, medicii de familie îşi vor cumpăra cititoare de card, aşa cum şi-au cumpărat imprimante laser, programe de cabinet, semnături electronice, tonere şi hârtii nenumărate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete. Respingem sugestiile nepotrivite ale conducerii CNAS prin care pacienţii sunt sfătuiţi să-şi aleagă medicul de familie în funcţie de data achiziţionării cititorului de card şi nu cum este firesc, după competentă, reputaţie, disponibilitate!

În concluzie, dacă se doreşte ca acest proiect să fie în sfârşit funcţional, abordarea CNAS nu este deloc cea potrivită. Este nevoie de colaborare reală, comunicare şi respect, nu de presiuni sau ameninţări”, semnează dr. Rodica Tănăselea, preşedinte SNMF, şi dr. Doina Mihăilă, preşedinte FNPMF.

Rămâne de văzut , în primul rând câţi dintre asiguraţi vor accepta acest card, la nivelul CAS Neamţ fiind înregistrată, până ieri, o petiţie semnată de 42 de măicuţe, şi câte carduri nu îşi vor găsi destinatarul, din pricina schimbării domiciliului.

 

Geanina NICORESCU

Sursa: ziarulceahlaul.ro

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro