Oamenii de ştiinţă afirmă că gemenii, deşi împart acelaşi ADN, se pot îmbolnăvi de boli diferite pe parcursul vieţii. Explicaţia: de-a lungul vieţii ADN-ul suferă modificări. Mediul în care trăim şi stilul de viaţă adoptat sunt factorii care duc la modificarea structurii genelor cu care ne naştem.

Eppie Lederer şi Pauline Phillips erau cea mai faimoasă pereche de gemeni din Statele Unite ale Americii în secolul 20. S-au născut la 17 minute distanţă, iar ambele femei au devenit cele mai cunoscute editorialiste ale acelei vremi. Cunoscute sub numele de Ann Landers şi Abigail Van Buren, cele două femei scriau articole în care dădeau sfaturi despre dragoste şi alte subiecte de acest gen.

FOTO: Eppie Lederer şi Pauline Phillips

Cele două femei semănau izbitor de bine în tinereţe, iar drept dovadă stau fotografiile cu cele două de la diferite evenimente la care participau, notează site-ul Robb Report. com. Acestea erau de o frumuseţe covârşitoare, cu pomeţi de manechini şi ochi vibranţi.

Odată cu trecerea anilor, Eppie Lederer şi Pauline Phillips puteau fi deosebite doar datorită faptului că aveau coafuri diferite. Deşi din punct de vedere fizic se asemănau ca două picături de apă, din punct de vedere al sănătăţii, destinele lor au fost diferite. Eppie a murit la vârsta de 83 de ani din cauza unor mieloame multiple (nr. boală malignă având originea în măduva osoasă, caracterizată prin apariţia unor tumori pe oasele late), în timp ce Pauline a murit la vârsta de 94 de ani după o lungă suferinţă din cauza Alzheimerului.

Faptul că cele două femei s-au îmbolnăvit de boli diferite poate părea surprinzător având în vedere faptul că cele două editorialiste au fost gemene identice, ceea ce înseamnă că şi AND-ul lor era identic. Dar, oamenii de ştiinţă afirmă că nu există o regulă potrivit căreia gemenii trebuie să sufere de aceleaşi afecţiuni chiar dacă au ADN identic. Riscul ca cei doi gemei să fie diagnosticaţi cu aceaşi afecţiune este de 50%, mai scrie site-ul Robb Report.

Şi cu toate astea, dacă ADN-ul nu ne influenţează destinul, cum se face că genele şi mediul în care trăim joacă un rol determinant în apariţia diferitelor boli? O parte din răspuns poate veni din studiile care au analizat genetica. Rezultate arată că mediul în care trăim şi stilul de viaţă pe care îl adoptăm poate influenţa structura ADN-ului. Astfel, se explică cum de cele două gemene au murit din cauze diferite.

Această teorie a fost confirmată de o serie de cercetări în care au fost incluşi atât gemeni identici, cât şi cei care nu aveau ADN identic.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro