Guvernul german pregăteşte o nouă lege menită să stopeze corupţia din sistemul public de sănătate, fenomen care “înghite” anual miliarde de euro, potrivit unor estimări. Noile reglementări, care presupun şi controale mai stricte asupra relaţiei dintre doctori şi companiile farma, ar putea să intre în vigoare de anul viitor.
Doctorii, farmaciştii şi fizioterapeuţii care vor fi condamnaţi pentru fapte de corupţie ar face până la cinci ani de închisoare, potrivit unui proiect legislativ propus de guvernul din Germania, scrie Deutsche Welle.
“Corupţia din sistemul medical slăbeşte încrederea pacienţilor în integritatea profesioniştilor din acest domeniu. Corupţia limitează competiţia şi face ca serviciile medicale să fie mai scumpe”, a spus Heiko Maas, ministrul german al justiţiei. El a propus în această săptămână un plan pentru combaterea corupţiei care a fost deja aprobat de cancelarul Angela Merkel.
Noua lege va înăspri supravegherea din partea statului asupra relaţiilor de colaborare dintre medici şi companiile farma.
Totuşi, statul nu se va putea sesiza din oficiu, potrivit noii legi, procurorii putând deschide o anchetă doar în urma unei plîngeri.
“Doctorii scriu reţete în valoare de 100 mld. euro pe an, deci au puterea de a decide ce se întâmplă cu banii publici, care vin din taxe sau care sunt plătiţI către sistemul public de sănătate. Or, dacă doctorii sunt influenţaţi de oamenii care vor aceşti bani, atunci pagubele sunt imense, nu doar din punct de vedere financiar, ci şi din punctul de vedere al pacienţilor, cărora le sunt prescrise pastile de care poate nu au nevoie”, a spus Wolfgang Wodarg, preşedintele grupului de lucru pe legea anticorupţie din sănătate al Transperancy International Germania.
“Corupţia este un lucru marginal în sănătate. Nu spun că nu este o chestiune importantă, dar nu este ca şI cum corupţia ar fi generalizată la nivelul întregului sistem de sănătate”, a spus Roland Stahl, purtătorul de cuvânt al unei asociaţii ce reprezintă peste 150.000 cabinete medicale din Germania.
Stahl subliniază, de asemenea, că încrederea pacient-doctor este foarte puternică şI că niciun medic nu ar risca deteriorarea relaţiei cu pacienţii săi pentru câteva mii de euro obţinute de la companiile farma.
Controversa din urmă cu trei ani
Mai multe voci din sistemul medical din Germania văd această propunere legislativă ca un răspuns la o sentinţă din 2012 a Curţii Supreme.
Atunci, Curtea Supremă de Justiţie din Germania a decis să achite o companie farma care a fost acuzată de corupţie. Procurorii germani au acuzat atunci producătorul de medicamente pentru că a făcut plăţi în valoare de 18.000 euro către câţiva doctori.
Curtea de Justiţie şi-a motivat decizia de achitare prin faptul că aceste plăţi făceau parte din schema de bonusuri a companiei, prin care erau premiaţI doctorii care prescriau anumite medicamente, astfel că nu putea fi considerat drept un caz de corupţie.