Colegiul Medicilor din România a invalidat sâmbătă alegerile pentru o nouă conducere în 35 de județe.
El a explicat că alegerile care au avut loc în prima parte a lunii decembrie au fost parțial invalidate de către Comisia electorală centrală din cauză că unele colegii au acceptat candidaturi în cazul unor medici care aveau cel puțin două mandate în aceste funcții de conducere, iar altele au refuzat, respectând vechea legislație.
"La timpul când au fost depuse candidaturile pentru funcțiile de conducere în colegiile județene ale medicilor în data de 23 noiembrie, era în vigoare un articol 449 din Legea 95/2006 care spunea că membrii în organele de conducere ale Colegiului medicilor au dreptul la două mandate. Prin excepție, erau membrii din adunarea generală națională care nu erau limitați la număr de mandate. În 29 noiembrie, în timpul procesului electoral, a intrat în vigoare un amendament care s-a materializat ca Legea 294/2015 care exclude, scoate din discuție această limitare a numărului de mandate. O parte din colegiile județene, care sunt persoane juridice independente și autonome juridic, au acceptat candidaturile unor membri cu două mandate la data când și-au depus candidaturile, înțelegând prin aceasta că sunt două lucruri diferite: un lucru este depunerea candidaturii și altul este obținerea mandatului. Noi știam că legea era la promulgare și urma să fie publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în timpul procesului electoral. Acesta este motivul pentru care unele județe au acceptat candidaturile colegilor cu două și mai multe mandate pe listă și altele nu au acceptat. Având în vedere că situația a decurs în felul acesta, Comisia electorală centrală a invalidat alegerile la județele la care s-au îngăduit depuneri de candidaturi la medici cu două mandate, cel puțin în organele de conducere", a explicat Gheorghe Borcean.
Potrivit acestuia, ''episodul electoral ratat" creează tuturor membrilor colegiului posibilitatea de a participa la viitoarele alegeri.
"Îndemnăm pe toți colegii noștri, indiferent de forma în care sunt organizați, să se mobilizeze și să vină la alegeri, pentru că toți suntem membri ai Colegiului Medicilor din România. De asemenea, îi chemăm să vină cu propuneri de acțiuni și să participe la punerea lor în practică", a îndemnat președintele CMR.
Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din România susține, într-un comunicat remis presei, că alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor din România au fost caracterizate de ''controverse și absenteism''.
''Principala controversă legată de organizarea alegerilor a ținut de regulamentul de organizare. Până de curând acesta nu permitea medicilor care îndepliniseră deja două mandate în funcții de conducere să se mai înscrie în cursa electorală pentru obținerea unei noi funcții. La cererea conducerii colegiului, motivată prin exemple din legislațiile altor țări, Parlamentul României a schimbat această prevedere în regim de urgență, în termen de cinci luni de la înaintarea propunerii. Ceea ce înseamnă că legea actuală permite practic un număr nelimitat de mandate", arată Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din România.