Zilnic, la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals vin 20 — 30 de persoane care prezinta muscatura de capuse! Managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals” Adrian Streinu Cercel atrage atentia asupra acestui fenomen. Institutia pune la dispozitia celor interesati un ghid pentru muscatura de capuse: cum poate fi prevenita muscatura de capuse si ce trebuie facut daca gasiti o capuse pe piele.
Debutul sezonului cald, în care capusele sunt mai active, iar oamenii ies în aer liber, in parcuri si paduri, atrage dupa sine cresterea numarului acestor cazuri de muscatura de capuse.
Ghid pentru muscatura de capuse: “Zilnic, la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals vin 20 — 30 de persoane cu muscatura de capuse. Acestea sunt testate medical si li se recomanda profilaxia cu antibiotice, o zi daca este cazul. Bine ar fi ca aceste persoane care sunt muscate de capuse sa mearga la medicul de familie pentru ca acesta stie ce are de facut si nici nu pune presiune foarte mare pe liniile de garda ale institutului, care îsi dedica în acest fel timpul cazurilor grave”, a declarat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, citat de Agerpres.
Prin muscatura de capuse se pot transmite oamenilor boli grave, chiar mortale. Dintre cele care pot transmite boli, numai o parte sunt infectate cu anumiti germeni, care determina aparitia bolii la om. În România, cele mai frecvente boli care pot aparea dupa muscaturade capuse sunt, Febra butonoasa si Boala Lyme. Alte boli, mai rare, care pot fi transmise prin muscatura de capusa sunt: tularemia, febra recurenta si erlichioza.
În cazul excursiilor se recomanda îmbracaminte adecvata, si anume: haine deschise la culoare, pentru a putea observa prezenta capuselor (care sunt în general închise la culoare), camasi/tricouri/pulovere cu mâneci lungi, sosete si încaltaminte fara perforatii, care sa acopere complet picioarele, pantaloni lungi strânsi peste încaltaminte, precizeaza Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals”.
Dupa excursie se recomanda dus sau baie generala si verificarea întregii suprafete a corpului, pentru depistarea prezentei capuselor, in zone de predilictie, precum: spatele genunchilor, sub brat, între degetele de la mâini si picioare, buric, dupa urechi, pe ceafa, gat si în parul de pe cap. Verificati si hainele, bagajele, animalele de companie care v-au însotit si chiar jentile de la masina, în rizurile carora se pot gasi capuse!
Animalele de companie – câini, pisici, trebuie verificate permanent de capuse, nu numai la intoarcerea din excursiii sau plimbari.
Pentru a evita muscatura de capuse, tundeti iarba din curte si gradina frecvent, evitati depozitarea de mobila veche, gunoi si obiecte de lemn aproape de casa, deoarece acestea sunt locuri unde se ascund si pot supravietui capusele. Depozitati lemnele de foc în locuri unde se pastraza uscate. Construiti garduri înalte de peste 1,5 metri, pentru a evita patrunderea unor animale straine, care pot aduce capuse.
Nu o atingeti cu mâna goala.Acoperiti in intregime capusa cu crema grasa (crema de maini, crema de fata etc.) cu scopul de a o sufoca, circa 10 minute. Folositi o penseta, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele si trageti încet si ferm, conform imaginilor de mai jos. Nu rasuciti si nu rupeti capusa deoarece astfel capul si clestii ei ramân fixati în piele. Nu striviti capusa, pentru a evita improscarea cu continutul acesteia în ochi, pe alte mucoase si pe piele, ceea ce ar creste riscul de infectie.
Ghid pentru muscatura de capuse: Daca gasiti capuşe la animalele dvs. adresati-va medicului veterinar si nu le aplicati insecticide din proprie initiativa, daca nu aveti experienta. Exista substanţe care, aplicate pe piele, îndeparteaza insectele. Insecticidele, substante care omoara capusele, nu se aplica pe piele. Pentru a omorî capusele din curtea si gradina dumneavoastra, solicitati servicii specializate si autorizate în acest sens.