Sursa obiectivdesuceava.ro

Două volume care ar putea constitui în următorii ani puncte noi de plecare pentru cercetări ample în domeniul atât de provocator al unei noi “boli a secolului” – diabetul zaharat -, cu descrieri ale unor cercetări personale, dar și cu recomandări practice pentru pacienți au văzut lumina tiparului în această toamnă, sub semnătura doctorului sucevean Claudiu Cobuz, medic primar Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, doctor în științe medicale.

Gestionate editorial de Editura PIM din Iași, cele două lucrări oferă medicilor doritori să aprofundeze problematica acestei boli tot mai des prezente în spațiul de diagnostic din lumea civilizată, soluții rezultate din cercetările efectuate de tânărul medic Claudiu Cobuz, specia­list și autor al unei teze de doctorat în acest domeniu. Intr-un alt volum, medicul diabetolog sucevean pune la dispoziția pacienților care suferă de diabet zaharat un ghid folositor pentru gestionarea în cel mai bun mod cu putință, conform celor mai noi cercetări în domeniu, a acestei boli complexe.

Cu precizarea că, pe parcursul a mai bine de doi ani, articolele medicale scrise de doctorul Claudiu Cobuz au fost publicate săptămânal în paginile cotidianului “Obiectiv de Suceava”, oferind cititorilor considerații pertinente ale autorului celor două vo­lume, ce rezumă cercetările făcute în domeniu de domnia sa, transmise către medici și pacienți, deopotrivă, într-un limbaj medical elocvent și abordabil.

carte 1, cobuz

Intr-o prezentare a  volumului “Pentru pacienții cu diabet zaharat… – ghid”,  doctorul Claudiu Cobuz arată că “impactul diagnosti­cului de diabet zaharat asupra pacientului este unul extrem de important. Scopul final este acela de management al bolii și automanagement al bolii reușit. Pentru aceasta este nevoie ca pacientul să-și accepte contextul medical, să înțeleagă de ce schimbarea stilului de viață și urmarea cu strictețe a planului te­rapeutic sunt importante, chiar dacă nu se poate vindeca, chiar dacă, în ciuda efortului, ca medici, nu deținem situația curativă. (…) Rolul medicului este asemănător unui antrenor (care le oferă persoanelor cu diabet abilitățile necesare pentru a-și controla ei înșiși boala) și cu al unul ghid (care îi ajută să ia informații despre viața cu diabet)”.

Volumul constituie un omagiu familiei, în mod deosebit tatălui Alexandru Cobuz, căruia îi mulțumește pentru atenția, îndrumarea, dragostea și spriji­nul acordate și,  de asemenea, autorul a adresat mulțumiri soției Maricela și fetiței Claudia, care l-a susținut pe tânărul doctor sucevean, oferindu-i dragostea și optimismul lor.

citeste-mai-departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro