Cei trei medici ginecologi de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, arestaţi la începutul anului pentru că ar fi luat bani de la pacientele lor, au recunoscut faptele, declarându-se vinovaţi.

Şeful Secţiei Obstetrică Ginecologie, Aurelian Dobran, medicul ginecolog Dana Uţupanu şi medicul anestezist Grigore Dinu au declarat, luni, în procesul de pe rolul Tribunalului Gorj că recunosc şi regretă faptele, transmite Mediafax.

Cei trei vor fi eliberaţi din arest, marţi seară, după ce Curtea de Apel Craiova a dispus în cazul lor măsura preventivă a arestului la domiciliu, relatează Ziarul Olteniţei.

Medicii au povestit, în faţa judecătorilor, pe rând, cum au fost primiţi banii de la soţii pacientelor pe care le-au ajutat să nască prin operaţii de cezariană, toţi trei menţionând că nu au cerut nimănui niciun leu, dar că au primit diferite sume, acestea fiindu-le "vârâte" în buzunare. Ei au precizat că nu au condiţionat niciodată actul medical de primirea unor sume de bani.

De asemenea, cei trei au povestit că aveau asupra lor, în momentul flagrantului, şi alţi bani, pe care i-au justificat în mod diferit. Astfel, medicul Dobran a precizat că avea "o sumă" în buzunar pentru că circulă foarte mult cu maşina şi o consideră "o sumă de nevoie" în cazul în care ar fi fost implicat în vreun eveniment rutier. La rândul său, Dana Uţupanu a menţionat că mai avea peste 3.000 de lei asupra ei în momentul flagrantului, bani care proveneau din refinanţarea făcută cu câteva zile înainte a unui credit de nevoi personale.

Şi medicul anestezist Dinu a spus că avea câteva sute de lei în buzunar, el menţionând că nici măcar nu observase până în momentul flagrantului că primise 200 de lei de la o persoană pe care nu o cunoaşte nici în prezent, la audieri el declarând că, cel mai probabil, banii îi fuseseră puşi acolo de soţul vreunei paciente fără ca el să fi observat acest lucru.

Toţi cei trei medici aumai spus că înainte de cele două intervenţii chirurgicale care au fost monitorizate de organele de urmărire penală, în baza autodenunţurilor făcute de către soţii pacientelor, avuseseră pe masa de operaţie şi alte paciente, neprecizând dacă primiseră sau nu bani şi în aceste cazuri.

Fiecare dintre aceştia a afirmat de mai multe ori pe parcursul audierilor că recunoaşte învinuirile ce-i sunt aduse, medicii menţionând că încă din momentul intrării poliţiştilor şi procurorilor în incinta spitalului au recunoscut că primiseră bani de la soţii pacientelor, lucru care este consemnat şi în rechizitoriul înaintat de anchetatori către Tribunalul Gorj.

"De remarcat şi susţinerile iniţiale ale celor trei medici inculpaţi care, în momentul intervenţiei organelor de urmărire penală la faţa locului, în 10 ianuarie 2014, au recunoscut că au primit aceşti bani, însă nu pentru că i-ar fi solicitat de la paciente sau ar fi condiţionat operaţia de cezariană de primirea unor sume, ci cu titlu de recunoştinţă - atenţie ante sau postoperatorie - pentru efectuarea în bune condiţii a operaţiei - fapt deosebit de grav care denotă o obişnuinţă a medicilor de a primi sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile obligatorii de serviciu, considerând firesc acest lucru", se arată în rechizitoriul înaintat către Tribunalul Gorj.

Cei trei medici de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti au fost arestaţi preventiv în 10 ianuarie, în urma unui flagrant, după trimiterea dosarului lor în judecată către Tribunalul Gorj, la mijlocul lunii februarie, aceştia fiind arestaţi la domiciliu.

Toţi cei trei medici au declarat, pe parcursul audierilor, că sunt de acord inclusiv să presteze muncă în folosul comunităţii dacă instanţa de judecată va decide şi o astfel de pedeapsă, fiecare dintre ei fiind întrebat în parte de către judecătorul de caz.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro