Unul dintre cei trei medici ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, cercetaţi de procurori pentru fapte de corupţie, deşi a recunoscut procurorilor că a primit mita de la paciente, a cerut să îi fie restituiţi o parte din banii confiscaţi, susţinând că sumele ridicate sunt mai mari decât şpaga primtă.

Medicul Adrian Tănăsescu a fost ridicat de ofiţerii antocorupţie pe 9 februarie alături de doctoriţele, colege de secţie, Simona Botez şi Doina Andrei, însă a scăpat de arestare recunoscând acuzaţiile reţinute în sarcina sa. Cercetat pentru luare de mită şi favorizarea infractorului, doctorul Adrian Tănăsescu, din cadrul Secţiei Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, s-a adresat Tribunalului Vaslui, contestând măsura asiguratorie instituită de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui în cazul său, considerând că i-au fot confiscaţi mai mulţi bani decât şpaga pe care a recunoscut că a primit-o. Cererea a fost judecată luni de Tribunalul Vaslui.

“Respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Tănăsescu Adrian, împotriva măsurii sechestrului asigurător dispus prin ordonanţa procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui nr.893/P/2014 din data de 25.02.2015 asupra sumelor de 962 de lei şi 650 euro aparţinând inculpatului Tănăsescu Adrian, pe care o menţine. (...) Obligă inculpatul să plătească suma de 50 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de către stat.”, se arată în hotărârea definitivă pronunţată ieri de Tribunalul Vaslui.

În sarcina medicului Tănăsescu procurorii au reţinut cinci infracţiuni de luare de mită.
Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce pe 2 februarie o pacientă a sunat la  Linia Tel Verde Anticorupţie anunţând că doctoriţa Simona Botez i-a solicitat 1.500 de lei pentru a-i realiza o întrerupere de sarcină. Poliţiştii de la Anticorupţie au organizat flagrantul, folosindu-se de un ofiţer sub acoperire, care a pretins că este un om de afaceri, iar respectiva pacientă este amanta sa.

Ilegalităţile din spital

În urma descinderilor efectuate atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la cabinetele particulare ale medicilor, cât şi la domiciliile acestora, procurorii vasluieni au descoperit o un circuit infracţional foarte bine organizat. Pe lângă şpaga luată de la pacienţi, cele două doctoriţie au fost puse şi sub acuzaţia de întreruperi de sarcini ilegale, în sarcina acestora reţinânu-se că au efectuat avorturi la gravide cu sarcină mai mare de patru luni, faptă pedepsită de lege cu închisoarea.
Mai mult, în timpul descinderilor în secţia de ginecologie, ofiţerii anticorupţie au descoperit pacienţi care figurau internaţi pe numele altor persoane. Pentru că a sprijinit activitatea doctoriţei Botez, ginecologul Tănăsescu este acuzat şi de favorizarea infractorului.

Pacientele sărace umilite de ginecologi

Interceptările procurorilor în cazul celor doi medici ginecologi din Vaslui, arestaţi pe 18 februarie sub acuzaţia de luare de mită, avorturi ilegale şi fals intelectual, scot la iveală detalii halucinante. Doctoriţele Simona Botez şi Doina Andrei aveau un limbaj umilitor la adresa pacientelor, catalogându-le drept „proaste“, „scoafe“ sau „vaci“, iar bebeluşii erau făcuţi „draci“.
„Din analiza convorbirilor interceptate, coroborate cu restul mijloacelor de probă administrate în cauză rezultă, dincolo de orice dubiu, faptul că inculpatele în cauză s-au îndepărtat de mult de Jurământul lui Hipocrate, uitând menirea şi nobleţea meseriei lor şi acţionează în marea majoritate a cazurilor în scop personal, doar cu intenţia de a realiza profituri materiale, indiferent de situaţia medicală şi financiară a pacienţilor pe care îi tratează şi pe care îi consideră simple obiecte, folosind la adresa pacienţilor apelative jignitoare”, se arată în referatul  procurorilor.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis pe 19 februarie arestarea preventivă a medicilor ginecologi Doina Andrei şi Simona Botez, acuzate de luare de mită, avorturi ilegale şi fals intelectual. Iniţial, judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus cercetarea în stare de libertate a doctoriţelor, respingând propunerea de arestare înaintată de procurori. În motivarea hotărârii, judecătorii vasluieni au apreciat că pacienţii sunt cei care încurajează fenomenul corupţieiîn spitale, oferind bani medicilor pentru a beneficia de servicii preferenţiale.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro