Rezistenta tot mai crescută a agentilor patogeni în fata antibioticelor este un subiect ce a tinut prima pagină a publicatiilor de specialitate după ce mai multe semnale de alarmă au fost trase de specialistii din toată lumea. Într-un raport recent, Centrul American pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor (CDC) anuntă faptul că, într-un viitor apropiat, medicii se vor dovedi neputinciosi în fata unei maladii ce până acum era tratată cu usurintă, gonoreea.

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală, o boală veche de mii de ani ce a evoluat până în ziua de azi. Netratată, aceasta poate cauza probleme severe de sănătate, inclusiv sterilitatea ambilor parteneri, iar în cazuri rare, moartea. A evolut însă inclusiv pentru a rezista în fata penicilinei si a altor agenti antibacterieni, astfel încât, azi, mai există foarte putine tratamente ce pot combate boala cu pricina.

Conform datelor oferite de CDC, anual, numai în Statele Unite ale Americii apar cel putin 820.000 de cazuri noi de gonoree. Problema si mai acută este aceea că bolnavii nu mai răspund tratamentelor cunoscute si niciun medicament nou nu a fost încă produs. Un fapt ce se regăseste si în restul lumii.

Concluzia studiului este aceea că omenirea se află într-un punct de cotitură, acela în care nu va mai putea să combată o infectie bacteriană majoră. Si mai grav este faptul că acest exemplu este doar primul dintr-o serie ce va urma. Specialistii CDC trag un semnal de alarmă asupra posibilitătii aparitiei unor veritabile focare de gonoree, persoanele care se infectează în viitorul apropiat nemaiputând fi tratate. În prezent, se duc eforturi sustinute în toate colturile lumii pentru descoperirea unor alternative la antibioticele clasice.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro