Grădina terapeutică din Sibiu a fost inaugurată, realizarea acesteia fiind unul dintre cele mai mari obiective ale Asociaţiei Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gh. Preda”. Potrivit doctorilor, grădina terapeutică ajută în tratamentul persoanelor care suferă de boli psihice, prin asigurarea unui mediu deschis, cu efecte calmante asupra pacienţilor.

Pacienţii cu boli psihice se vor putea recupera şi la grădina terapeutică a Spitalului de Psihiatrie  "Dr. Gh. Preda” din Sibiu, anunţă tribuna.ro. Grădina a fost inaugurată, în prezenţa autorităţilor locale, dar şi a medicilor şi voluntarilor care au participat la acest proiect.

Potrivit Asociaţiei Spitalului de Psihiatrie  "Dr. Gh. Preda”, grădina terapeutică ”reprezintă un concept modern, o abordare interdisciplinară între arhitectură-peisagistică şi medicină terapie”.

”Acest demers reprezintă  un manifest inovativ pentru sănătate în natură. Curtea interioară a spitalului a fost transformată, printr-un efort remarcabil, într-o grădină terapeutică restaurativă, pentru ca pacienţii cu boli psihice severe să petreacă mai mult timp în exterior, într-un mediu sigur, cu efecte calmante şi beneficii documentate asupra stării de sănătate psihică. Rolul grădinii este de a facilita relaţionarea, de a reduce anxietatea şi de a rupe monotonia spitalizării, încurajează mişcarea în aer liber, uşurează comunicarea şi cooperarea pacientului, contribuie la îndepărtarea prejudecăţilor şi climatului de stigmă asociat bolii psihice”, a declarat Roxana Fediuc, reprezentant al Asociaţiei, potrivit sursei citate.

Deşi a fost inaugurată, grădina nu este încă finalizată, urmând ca un program de grădinărit să fie dezvoltat pentru pacienţi totul sub supravegherea asistenţilor.

Grădina Terapeutică din Sibiu nu este singura de acest tip. În noiembrie 2014, a fost inaugurată, în judeţul Arad, la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş, unde pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi există 3.000 de flori şi plante din numeroase specii. Prima astfel de grădină a fost inaugurată tot în judeţul Arad, în vara lui 2014, la Spitalul de Psihiatrie Mocrea, potrivit Mediafax.

 

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro