Sursa  ziare.com

In opt state europene, printre care si vecini ai Romaniei, s-au descoperit in ultimele saptamani focare de gripa aviara.

 

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat în privinţa riscului infectării păsărilor cu tulpina de gripă aviară H5N8, până în primăvara lui 2017.



Autoritatea pentru siguranta alimentelor din Ungaria a ordonat, weekendul trecut, sacrificarea tuturor pasarilor pe o raza de un kilometru, in jurul unor focare identificate in sudul tarii, arata mai multe agentii de presa.

Astfel, zeci de mii de pasari din apropierea oraselor Bugac si Kiskunmajsa, in regiunea Bacs-Kiskun, din Ungaria, urmeaza sa fie sacrificate, iar fermierii despagubiti.

Martea trecuta, autoritatea veterinara din Ungaria ceruse ca toate pasarile din regiunile Bekes, Bacs-Kiskun si Csongrad sa fie tinute inchise, pentru a preveni contactul acestora cu ratele salbatice care au raspandit virusul H5N8. Acest virus nu a fost pana acum niciodata depistat la oameni.

Masuri similare pentru protejarea sau sacrificarea pasarilor au fost luate in Germania, Austria, Olanda, Polonia, Danemarca, Croatia si Elvetia, care sunt expuse pentru ca se afla pe ruta de migratie a ratelor, arata Reuters.

In Germania, doua epidemii, in nordul tarii, au ucis 3.000 de pui si au dus la sacrificarea a 33.000 de pui la o ferma.

Franta, cel mai mare crescator de pasari din Europa, nu a inregistrat cazuri de imbolnavire, dar a impus joia trecuta masuri preventive fermierilor si a restrictionat vanatoarea, din cauza epidemiilor din statele vecine.

Vineri, Ucraina a suspendat importurile de carne de pasare din Austria, dupa ce marti a interzis importurile similare provenite din Bulgaria si Ungaria, din cauza gripei aviare.

Conform Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU (FAO), epidemia de gripa aviara a izbucnit acum doua luni si va continua sa puna in pericol UE pana in primavara anului 2017.

In urmatoarele saptamani este posibil sa apara noi cazuri deoarece pasarile salbatice migreaza spre sud, a declarat ministrul Agriculturii din landul Mecklenburg - Vorpommern, Till Backhaus.

In urma cu cateva zile, un alt oficial german avertiza ca gripa aviara se extinde cu repeziciune in Europa.

Lumea intreaga s-a confruntat cu o epidemie de gripa aviara incepand cu 2003. Si in Romania au fost depistate cazuri in 2010. Atunci era insa vorba despre virusul H5N1, care s-a transmis si la om, si care a ucis peste 250 de persoane in intreaga lume.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro