Sursa europafm.ro

Gripa este o afecțiune foarte contagioasă și reprezintă, la fel ca și răceala, o infecție virală cu transmitere a agentului infecțios pe cale respiratorie.

Nasul înfundat, faringita și strănutul sunt simptome comune răcelii și gripei, la fel și tusea și durerile de cap. Dar gripa se însoțește de mai multe zile de febră, dureri musculare, oboseală și slăbiciune generalizată. De regulă, în cazul gripei, simptomele apar brusc.

Atât răceala, cât și gripa pot conduce la complicații, minore în cazul răcelii, dar mai grave în cazul gripei, precumpneumonia.

Un element important pe care trebuie să îl cunoaștem foarte bine despre gripă și răceală este că ambele sunt provocate de virusuri și nu de bacterii. Antibioticele tratează infecții bacteriene, nu infecții virale.

Astfel, antibioticele nu au niciun rol în gripă și răceală, decât atunci când apare suprainfecția bacteriană.

Medicul este singurul care poate decide dacă este necesar un tratament antibiotic în cazul răcelii și gripei, tip de medicație care ar trebui administrat numai în urma eliberării unei rețete.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro