Guvernul a decis, în ședința de marți, să majoreze cu 100 lei salariile angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială.

Actualizare 15:30: Colegiul Medicilor din România (CMR) salută majorarea cu 100 de lei a cuantumului brut al salariilor de bază din sistemul sanitar, subliniind însă că aşteaptă să fie aprobată legea privind practica privată în spitalele publice, care ar urma să aducă o creştere salarială semnificativă, scrie Mediafax.

„Majorarea cu 100 de lei poate părea nesemnificativă, dar salutăm decizia. Aşteptăm, aşa cum am negociat cu Ministerul Sănătăţii, aprobarea legislaţiei privind practica privată în spitalele publice, care va creşte semnificativ veniturile, precum şi aprobarea legii malpraxixului”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

Potrivit preşedintelui CMR, cele legi au fost finalizate şi avizate de Colegiu, aşteptându-se să fie aprobate de Parlament.

După aprobarea legii privind practica privată în spitalele publice, orice medic va putea examina pacienţi sau face intervenţii chiurgicale peste orele de program, la cererea pacienţilor. Banii încasaţi pentru activităţile medicale private vor fi împărţiţi cu spitalul şi echipa medicală, a explicat Astărăstoae.

Majorarea salarială cu 100 de lei pentru angajații din sănătate și asistență socială se va aplica de la 1 ianuarie 2015.


În urmă cu o săptămână, Federaţia Sanitas a renunţat la protestele anunţate, după ce Guvernul le-a promis atunci sindicaliştilor că, din ianuarie 2015, vor fi majorate cu 100 de lei salariile tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, nu doar cele sub plafonul de 1.500 de lei, aşa cum se discutase în iunie, la Ministerul Finanţelor, scrie Mediafax.

Astăzi, Comisia Europeană a redus prognoza de creștere economică pentru România de la 2,8 la 2%. Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro