Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023
În loc să copieze un sistem de Sănătate european, de oriunde i se pare c-ar fi mai potrivit, Premierul preferă o abordare creativă: instituţionalizează şpaga în domeniul medical. Cu o addenda et corrigenda morală – nu se dă înainte, că ar însemna condiţionare de la obraz, ci după şi se impozitează.

Râsul inefabil al curcilor…

Chiar dacă încă n-am aflat câţi suntem, ştim sigur că aproape jumătate dintre români trăiesc la ţară. Acolo unde te duci la doctor cu o damigeană, cu un kil de brânză, cu zece ouă.

Intervine o  chestiune de savoir-faire sau, mai tehnic, de know-how. Vine baba Rada, satisfăcută de “actul medical”, cu o găinuşă-n braţe – “contribuţie suplimentară”, cum zice la Lege. Dom Doctor ia găinuşa. Cum procedează? (La asta, Guvernul nu s-a gândit). Dacă ar fi fost o damigeană, chema agentul fiscal, să extragă o duşcă de 16 la sută. Neştiinţific!

Propun înfinţarea postului de evaluator şpagă rural. Funcţionar de stat specializat, omul se deplasează la faţa locului, având asupra sa instrumentele de lucru - cântar, furtun de vin (merge şi la ţuică), butelie de gaz (pentru pârlirea eventualului porc), cuţite pentru tranşat păsări domestice, separatore gălbenuş etc.

În cazul nostru concret, evaluatorul de şpagă e cel care ia găinuşa din braţele convalescentei şi procedează de îndată la prelevarea impozitului. Copanele şi pieptul - la Stat, târtiţa - la Dom Doctor.

 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro