Norme Coca 2023 - 2024

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer intalnit la femei și reprezinta 26% dintre toate formele de cancer care le poate afecta pe acestea. Desi acest tip de cancer determina rata cea mai mare de mortalitate prin cancer la femei in toata lumea, tine numai de noi sa prevenim situatiile extreme.  Un aspect pozitiv este faptul ca are o rata de vindecare foarte mare daca este depistat precoce.
dispozitivul HALO.png

La Donna Medical Center punem la dispozitia pacientelor un dispozitiv de ultima generatie, recent aparut in Romania, cu ajutorul caruia se efectueaza Testul Papanicolau HALO - cea mai noua metoda de screening a cancerului la san!

Testul Pap HALO pentru san este prima si unica metoda complet automatizata, non-invaziva, pentru screening si monitorizarea femeilor asimptomatice cu varsta cuprins aintre 25 si 55 de ani. Este o cale simpla si eficienta pentru evaluare de rutina si managementul sanatatii sanilor pacientelor.

ciclul HALO.jpg

Testul HALO are acelasi rol in depistarea cancerului la san precum Testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin. Acesta presupune efectuarea unui examen citologic al secretiei mamare pentru depistarea precoce a anomaliilor celulare premaligne sau maligne. HALO utilizeaza o tehnologie de ultima generatie pentru a preleva o cantitate mica de fluid din mamelon, rapid si cu un disconfort minim. Dispozitivul utilizeaza o combinatie de caldura, suctiune si masaj pentru a extrage fluid mamelonar ductal, intregul proces fiind nedureros.


Testul Papanicolau pentru san.pngIata avantajele Testului Pap HALO pentru san:

 • tehnologie de ultima generatie;
 • este prima si unica metoda complet automatizata;
 • este non-invaziv;
 • nedureros;
 • prelevarea este rapida;
 • se adreseaza femeilor asimptomatice;

HALO este recomandat a fi efectuat anual, impreuna cu testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin,tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 25-55 de ani, chiar daca nu prezinta simptome sau secretie mamara.

Cui si cand nu se recomanda efectuarea testului:

 • Femeilor pana in 25 de ani;
 • Femeilor care alapteaza si 6 luni dupa perioada de alaptare;
 • Femeile cu implant mamar;
 • Nu in perioada dinainte de menstruatie cand sanul este dureros;
tumora san.png
Astazi, examinarea citologica poate fi utilizata pentru a identifica un subgrup de femei asimptomatice care au un risc ridicat pentru cancer de san. O constatare a atipiei epiteliale, prin histologie sau citologie, a fost mult timp considerata un important biomarker al riscului de cancer la san. 95% din cancerele la san au origine ductala. Iata ca in prezent exista si o cale practica de a aplica aceste descoperiri la populatia generala sub forma unei examinari de rutina – HALO,Testul Papanicolau pentru san.

Clasificare PAP citologie (NAF) – rezultate posibile:

 • 0 - Negativ
 • I -  Normal
 • II - Benign hyperplazic
 • III - Atipii celulare
 • IV – Suspiciune de malignitate

Ca si testul PAP cervical , citologia NAF permite evidentierea modificarilor celulare precoce inainte de formarea tumorilor depistabile mamografic.

 

Interpretarea rezultatelor posibile la Testul Pap HALO, evaluarea riscului si recomandari:

 • Fluid aspirat (NAF) inexistent - Rezultat normal. Daca nu exista fluid pentru a fi aspirat, reprezinta un risc normal, nu ridicat, pentru a dezvolta cancer de san. Recomandarea este continuarea efectuarii anuale a testului HALO, examenele medicale si alte teste de rutina pe care medicul le recomanda, intrucat s-ar putea sa existe si alti factori de risc.
 • Fluid aspirat (NAF) existent, fara celule atipice prezente - Rezultat normal. Sanii produc un fluid in care nu sunt prezente  celule atipice. Aceasta semnifica expunerea unui risc putin mai crescut de a dezvolta cancer de san, comparativ cu cineva care nu a produs Fluid aspirat (NAF) Totusi, reamintim ca aceasta este considerat un rezultat normal. Recomandarea este continuarea efectuarii anuale a testului HALO, examenele medicale si alte teste de rutina pe care medicul le recomanda, intrucat s-ar putea sa existe alti factori de risc.
 • Fluid aspirat (NAF) existent, cu celule atipice prezente - Rezultat anormal. Sanii produc un fluid in care sunt prezente celule atipice. Aceasta inseamna ca au fost identificate celule atipice sisemnifica expunerea unui risc crescut de a dezvolta cancer de san. Totusi acest lucru nu inseamna ca pacienta are sau ca va dezvolta cancer de san in viitorul apropiat. Inseamna ca trebuie sa fie vigilenta si proactiva in monitorizarea starii de sanatate a sanilor. Medicul specialist poate evalua si alti factori de risc prezenti.

rezultate HALO.jpgMedicii specialisti in sanatatea sanilor intalnesc des atipii si sunt cei mai in masura sa va supravegheze sanatatea, sa va ofere planuri de monitorizare sau optiuni de tratamente, daca este cazul. Exista diverse optiuni pe care vi le pot recomanda, incluzand:

 • Evaluarea suplimentara a riscului luand in considerare istoricul familial, istoricul sanatatii, o analiza a stilului de viata, etc.
 • Investigatii de imagistica pentru a se asigura ca nu exista nimic vizibil sau, daca exista ceva vizibil pentru a se asigura ca este depistat inaintea unei mamografii. Un radiolog poate recomanda un examen RMN, o ecografie sau o mamografie pentru diagnosticare. Daca radiologul nu gaseste nimic suspect dupa examenele de imagistica, continuati sa efectuati anual testul Pap HALO. Amintiti-va ca scopul este de a va monitoriza indeaproape, astfel incat daca intervin schimbari in starea de sanatate a sanilor sa puteti actiona imediat.
 • Interventii minore chirurgicale, daca examenele de imagistica descopera ceva suspect. Interventiile chirurgicale in acest stadiu sunt reprezentate de obicei de mici incizii pentru indepartarea unui duct sau a unei mici portiuni.
 • Pot fi administrate terapii medicamentoase preventive.
 • Intreruperea terapiei cu hormoni sau administrarea anticonceptionalelor.

Sistemul HALO are aprobarea 510(k) din partea Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA). Aprobarea atesta faptul ca "Fluidul colectat poate fi utilizat la determinarea si/sau diferentierea celulelor normale de cele premaligne si maligne".

Solutia optima pentru a evita o lupta cu cancerul este sa identificati riscurile si sa monitorizati constant orice schimbari, pentru a putea interveni imediat. Primul semn de risc este cea mai buna sansa a dumneavoastra  in lupta cu cancerul. Cand cancerul este descoperit timpuriu, cat timp ramane localizat in san (stadiul 0 sau 1), rata de supravietuire este de aproape 100%. Acum putem identifica cu usurinta daca prezentati un risc ridicat de dezvoltare a cancerului la san folosind un test simplu si de incredere, care dureaza doar cateva minute: Testul Pap HALO.

Sursa

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro