Norme Coca 2023 - 2024

Hepatita C poate fi invinsa. Dar, desi tratamentele sunt eficiente, va puteti reinfecta oricand, in lipsa unor masuri de protectie. Pentru acest virus nu exista vaccin.

Cei mai multi pacienti afla ca au hepatita C in mod accidental. Din acest motiv, medicii va recomanda ca, intre analizele anuale de sange, sa includeti si testarile pentru hepatita B, C si HIV. In prezent, exista si teste rapide spre exemplu care va arata daca aveti virusul hepatitic C in organism.

Doctor Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase: "Nu trebuie sa asteptam sa avem probleme medicale, trebuie sa ne testam,cei mai multi dintre pacienti decopera ca au heptita c fara sa aiba vreo problema de sanatate.

Profesor-doctor Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie: "Genotivul C1 B, care e la noi in tara si care e rezistent, este extrem de sensibil la tratamentele acestea noi."

Tratamentele la ora actuala sunt curative. Peste 99% dintre pacienti raspund la terapie si sunt considerati vindecati.

Doctor Anca Steinu-Cercel, medic primar boli infectioase: "Acesti anticorpi HV C, pe care noi ii determinam prin aceste teste rapide, vor ramane activi toate viata lor si important e sa stiti ca nu sunt anticorpi protectori."

Asadar, chiar daca ati facut hepatita C, nu sunteti scutiti de o noua infectie. Cum? Prin tatuaje, piercinguri facute fara instrumente sterile. De asemenea, prin relatii intime neprotejate. In grupa de risc crescut se afla utilizatorii de droguri injectabile.

In lipsa tratamentului, virusii distrug ficatul. Produc leziuni la nivelul celulelor hepatice. Organismul incearca sa se vindece si produce, la randul lui, cicatrici. Asadar, ficatul va fi format din milioane de cicatrici si nu din tesut functional. Urmatoarea etapa e ciroza hepatica.

Doctor Adrian Marinescu: "Medic primar boli infectioase. Nu conteaza doar prezenta virusului, ci si stadiul de boala. Cu cat e mai avansata, cu atat e mai greu de tratat, indifferent de tratament."

Prin testare regulata, aveti toate sansele sa descoperiti boala intr-un stadiu precoce. Dupa vindecare, inclusiv o sarcina apare in conditii de siguranta.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro