Norme Coca 2023 - 2024

Un inginer timişorean a descoperit o soluţie care i-ar ajuta enorm pe cei care se tem de scaunul stomatolgic, dar şi pe medici. Cu ajutorul unei holograme, specialiştii pot analiza în voie fiecare dinte din gura pacientului, în căutarea unor eventuale probleme. În plus, tehnica dezvoltată de inginerul timişorean ajută şi la detectarea cancerului bucal, dar şi la identificarea materialului din care este făcută o lucrare dentară.

Holograma creată într-un laborator al Politehnicii din Timişoara ar putea deschide noi drumuri în medicina stomatologică. Ideea îi aparţine lui Ciprian Dughir, Inginer şi profesor universitar. “A fost o provocare, pentru că nu făcusem asta până atunci, adică făcusem holograme, dar nu acest gen de holograme şi se pare că suntem singurii din ţară care facem acest lucru”, spune Ciprian Dughir, şef de lucrări la Universitatea Politehnică din Timişoara.

Pentru o astfel de imagine, inginerul face multiple fotografii dentare şi le developează pe o placă fotografică. Apoi, patru raze laser proiectate prin placă formează holograma. Medicii pot astfel verifica dantura pacientului fără a-l supune stresului de pe scaunul stomatologic.

„Putem să scanăm cavităţile bucale ale pacienţilor şi să vedem dacă există în momentul respectiv o posibilitate de cancere orale”, explică Cosmin Sinescu, conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

Un alt avantaj al hologramelor este acela că ele pot fi păstrate de pacienţi şi arătate la consultări ulterioare, ca punct de referinţă. Stomatologii pot vedea astfel mai uşor dacă o afecţiune a evoluat.

„Utilitatea acestora este deosebit de importantă în domeniul medicinei dentare pentru că stocarea informaţiilor va fi o foarte mare problemă”, e de părere Cristina Maria Borţun, decan la Facultatea de Medicină Dentară Timişoara.

Inginerul timişorean vrea să-şi breveteze descoperirea, iar pentru ca proiectul de cercetare să meargă mai departe are nevoie de 15.000 de euro, bani cu care să cumpere plăci de argint şi lasere mai puternice.  

 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro