Norme Coca 2023 - 2024

Familia unei tinere care a fost plimbată între patru spitale din Iaşi şi care a murit la câteva zile după ce a născut prin cezariană îi acuză pe medici de malpraxis, depunând o plângere la Poliţie, în timp ce medicii susţin că femeia avea mai multe afecţiuni, între care o infecţie gravă la plămâni.

Tânăra, Oana Acsinte, în vârstă de 20 de ani, însărcinată în 34 de săptămâni, a fost internată în 18 ianuarie la spitalul din Huşi, cu iminenţă de naştere prematură, iar întrucât starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, medicii vasluieni au decis să o transfere la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi.

Femeia a născut prin cezariană la maternitatea din Iaşi, un copil perfect sănătos. Medicii susţin însă că în timpul intervenţiei chirurgicale s-a descoperit că tânăra avea lichid în abdomen, precum şi o trompă uterină inflamată.

După cezariană, starea tinerei s-a înrăutăţit, aceasta fiind transferată ulterior la Spitalul de Pneumoftiziologie, apoi la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a murit la sfârşitul lunii trecute.

Soţul tinerei susţine că la spitalul din Huşi aceasta ar fi fost tratată doar cu paracetamol, deşi soţia sa acuza dureri şi sângera. Bărbatul îi acuză pe medicii spitalului vasluian că nu au decis transferul rapid al femeii într-o unitate medicală din Iaşi.

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Huşi spune însă că tânăra a primit tratamentul adecvat simptomatologiei în perioada în care a fost internată în unitatea medicală, timp de o săptămână, în prima jumătate a lunii ianuarie.

”Gravida a fost internată la Spitalul Municipal Huşi în 9 ianuarie, cu diagnosticul de sarcină 34 de săptămâni, iminenţă de naştere prematură şi observaţie de traheobronşită acută, anemie şi vaginită. Pacienta a primit tratamentul simptomatic cu antibiotice şi antispastice, fiindu-i administrate, totodată, expectorante şi tratament local vaginal. Pe 16 ianuarie, ginecologul, în consult cu medicul infecţionist, a suspectat un sepsis şi, în consecinţă, au transferat-o pe gravidă la Clinica de Boli Infecţioase din Iaşi”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX managerul Spitalului Municipal Huşi, Lucia Rotaru.

Potrivit acesteia, medicul ginecolog care a internat-o pe gravidă este acelaşi care a supravegheat-o pe tânără pe toate perioada evoluţiei sarcinii.

Familia tinerei îi acuză, totodată, şi pe medicii de la maternitatea din Iaşi, susţinând că în timpul operaţiei i-ar fi atins apendicele şi că din această cauză s-ar fi produs o infecţie majoră.

Conducerea Maternităţii ”Cuza Vodă” din Iaşi susţine însă că naşterea s-a desfăşurat fără probleme, însă complicaţiile ar fi apărut ulterior. Medicii afirmă că femeia avea deja o infecţie în momentul în care a ajuns la maternitatea din Iaşi.

”În cursul intervenţiei de cezariană, medicul obstetrician a constatat în cavitatea abdominală lichid de ascită, ceea ce a impus şi un control chirurgical. Un medic chirurg s-a deplasat la maternitate şi a observat că una din trompele uterine este inflamată şi a eliminat-o. După operaţie, evoluţia pacientei a fost foarte bună, ea fiind supusă şi unui tratament cu antibiotice. Ulterior, pacienta a avut febră şi a mers la Pneumologie, unde a fost depistată cu pleurezie dreaptă. I-a fost extras lichidul, dar febra nu a cedat, chiar dacă pacienta era permanent sub tratament. A fost supusă şi unui examen computer tomograf şi s-a infirmat că ar avea vreo problemă abdominală, ginecologică. S-a decis apoi transferul pacientei la Spitalul de Boli Infecţioase. Persistenţa febrei a fost de etiologie necunoscută. Medicii legişti vor putea lămuri toate problemele", a declarat, sâmbătă, medicul Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi.

La rândul său, directorul medical al spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, Carmen Manciuc susţine că femeia a ajuns la această unitate cu o infecţie gravă şi că medicii de aici au depus toate eforturile pentru a-i salva viaţa.

”Era o infecţie foarte gravă. Am tratat-o cu medicamente de ultimă generaţie, i-am asociat şi tuberculostatice, am făcut tot posibilul. Numai că nu s-a mai putut. S-au făcut toate eforturile în Terapie Intensivă, însă i-au cedat toate funcţiile”, a afirmat medicul Carmen Manciuc.

Soţul tinerei a depus o plângere la Poliţie împotriva medicilor, fiind începute cercetări în acest caz.

”Avem o sesizare, iar cercetările sunt în curs. S-a dispus efectuarea unei necropsii, pentru a stabili cauzele decesului femeii”, a declarat Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro