Norme Coca 2023 - 2024

Criza personalului medical, doctori şi asistente, începe să se resimtă tot mai mult în sistem, mai ales în cel spitalicesc, astfel că unele unităţi cu paturi din Timiş reclamă acest lucru. Şi, cum întotdeauna există idei, una a fost exprimată în şedinţa de Consiliu Judeţean, potrivit căreia, în spitale ar putea da o mână de ajutor şi medicii din reţeaua şcolară, pentru că tot sunt în vacanţă.

Şi dacă tot e vacanţă, hai cu ei în tren, la navetă, pe caniculă, spre spitalele care au nevoie de halatele albe.
'Se ştie că este o lipsă acută de medici şi de personal medical specializat. De aceea, în această perioadă în care este vacanţa şcolară, există câteva zeci de cadre medicale angajate ale şcolilor, cadre medicale care în această perioadă au mai puţin de lucru şi ele pot fi detaşate către spitalele din judeţ, care au mare nevoie de personal medical. Ştiu că acest lucru nu ţine de competenţa noastră, dar cred că o intervenţie în acest sens ar veni în sprijinul sănătăţii locuitorilor judeţului nostru', s-au ridicat voci în plen.

Foc şi pară, justificate, din partea celor care cunosc profesia de medic: cum poţi trimite într-un spital de adulţi (pe secţii de specialitate neurologică, infecţioase, boli interne, oncologie, digestive, entero, etc) medici pediatri? 'Medicii din reţeaua şcolară pot fi detaşaţi, eventual, într-un spital pe secţia de pediatrie. Nu poate lucra în Spitalul Judeţean, dacă nu are pregătirea necesară, dacă este medic specialist pediatru. Medicul angajat la un cabinet şcolar este medic pediatru, atunci el nu poate lucra detaşat într-o secţie de spital. La fel este şi situaţia pentru cadrele medicale, respectiv pentru asistentele medicale' au justificat corect cei care nu dorm când vorbesc.

Titu Bojin, prins la mijlocul aprinselor discuţii, a adoptat poziţia unui rabi înţelept, luând, totuşi, partea medicilor din cabinetele şcolare, pe principiul 'şi ei au dreptate'. 'Nu ştim cum am putea să intervenim noi în acest sens. Trebuie să existe o relaţie între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Învăţământului, însă nu ştiu care este posibilitatea prin care ar putea fi detaşaţi. Probabil că în această perioadă medicii de la unităţile şcolare sunt obligaţi să-şi ia concediu de odihnă', a argumentat Titu Bojin.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro