Imagini scandaloase surprinse in Spitalului Judetean din Cluj.
Mai multe angajate au fost filmate in timp ce transportau sau chiar lasau vasele in care se afla mancarea bolnavilor la mica distanta de sacii cu reziduuri periculoase

Mai mult, la unele sectii pacientii sunt obligati sa stea zilnic in preajma deseurilor care le pot agrava suferintele. Directia de Sanatate Publica a facut deja un prim control.

Infirmierele au fost filmate cu o camera ascunsa in timp ce treceau cu vasele pline de mancare pe langa sacii in care se afla reziduuri periculoase. De pilda, pansamente, folosite dupa operatii, pline de sange si diverse secretii.

Alimentele de multe ori acoperite cu niste cearceafuri murdare sunt lasate si langa pacienti, pe holuri, intr-un mediu plin de microbi. Managerul spitalului stie adevarul dar, spune ca pana acum n-a avut solutii.

"- S-a schimbat si circuitul la mancarea medicala 2, in urma controalelor. Pe unde sa intre, sa le teleportezi?
- Dumneavoastra ati manca din mancarea asta? Acum ca stiti unde sta?
- Nu, dar sa stiti ca mancarea e foarte buna", spune acesta.

Intr-o alta zi scenele se repeta. Pe jos este mizerie. In hol se vad alti saci cu deseuri sanitare, dar si cativa bolnavi care se plimba in niste carucioare ruginite. Pe doua dintre ele se aflau vasele pentru mancare. La doi metri distanta sunt lasate cearsafurile provenite din salile de operatii.

Hrana bolnavilor este adusa cu masini ruginite. Nu este greu sa iti dai seama ca nu indeplinesc normele sanitare de transport.

"- E normal sa se intample asa ceva?
- N-ar fi normal, cum sa fie normal? Noi suntem intr-un sistem pavilionar, sunt 30 de cladiri, e greu pana le pui pe toate la punct. Eu, in momentul in care am vazut, am facut eu poze la masini", mai spune managerul spitalului.

In plin scandal, luni, a avut loc o licitatie pentru achizitionarea a trei autoturisme speciale. Dupa ce au vazut imaginile scandaloase, cei de la Directia de Sanatate Publica Cluj au inceput o ancheta.

Mihai Moisescu, director adjunct DSP Cluj: "La ceea ce mi-ati prezentat aici ca imagini, se pune problema clar, daca exista incrucisare intre cele doua circuite. Trebuie precizat ca exista o procedura operationala a unitatii, pe care trebuie sa si-o respecte."

Pana acum doar o asistenta sefa a fost amendata cu 500 de lei.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro