Oradea va deveni, din vară, al patrulea oraş din ţară cu centru de implantare a stimulatoarelor cardiace. La Spitalul Judeţean au venit specialişti americani care îi învaţă pe medicii români cum să facă intervenţiile. După ce instruirea se va termina, medicii orădeni trebuie să primească avizul Ministerului Sănătăţii şi al Casei de Asigurări pentru ca operaţiile să fie decontate. Până acum, bolnavii care aveau nevoie de stimulatoare cardiace puteau merge doar la Cluj, Timişoara şi Bucureşti.
După aproape 40 de ani de muncă pe şantier, Călin Toma a ajuns pe patul de spital, cu mai multe probleme de sănătate. Ca să-i salveze viaţa, medicii din Oradea i-au implantat un stimulator cardiac.
Operaţia la care a fost supus bărbatul este una dintre cele şase care au fost făcute săptămâna aceasta sub supravegherea unei echipe de specialişti americani. Medicii străini au venit la Oradea să îi înveţe pe cardiologii români cum se fac astfel de intervenţii.
„Când inima unei persoane bate prea încet, nu există un medicament care să o poată face să funcţioneze mai repede. Aşadar, singura şansă este să îi punem un pacemaker, pentru ca ritmul inimii să crească, ca să poată trăi atât cât ar trebui să o facă în mod normal”, spune cardiologul american Bruce Palmer.
„Ele pot fi schimbate în timp. Pacienţii îl pot folosi zece ani, după care trebuie înlocuit cu alt pacemaker”, a declarat Jim Adams, reprezentant al unui producător de stimulatoare cardiace din SUA.
Pregătirea alături de specialiştii americani face parte dintr-un program de dezvoltare a secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea. Instruirea se va termina duminică, apoi, centrul trebuie să obţină avizul Ministerului Sănătăţii, dar şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru ca toate operaţiile să fie decontate. Toate formalităţile se vor temina în vară.
„Estimăm un necesar cam de 200 de persoane anual, pacienţi care ar beneficia de implant şi de stimulatoare şi de alte aparate de acest gen şi care până acum sunt obligaţi să meargă în alte centre, cum ar fi Cluj sau Timişoara sau Bucureşti”, spune dr. Virgil Popa - medic cardiolog la Spitalul Judeţean din Oradea.
Potrivit statisticilor, anual, la nivel mondial, 17 milioane de oameni mor din cauza unor afecţiuni cardiace, iar România se află pe locul trei în Europa la acest capitol.