La sfârsitul anului trecut Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansate în domeniul Apărării (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) a lansat o solicitare de propuneri care este foarte aproape de SF.

Titlul solicitării ne duce cu gândul la tehnica de calcul: ”Restaurarea memoriei active” (Restoring Active Memory – RAM)

Dar, atunci când mergem mai departe si citim continutul solicitării, descoperim că DARPA doreste realizarea unor dispozitive prin care să poată fi recuperată capacitatea de memorare a creierului uman!

 ”DARPA caută noi metode pentru analiza si decodarea semnalelor neuronale, pentru a întelege cum ar putea fi folosită stimularea neronală pentru a facilita refacerea capacitătii de memorare după traumatisme cerebrale. Scopul final este acela de a realiza un dispozitiv neuronal implantabil, care să ajute la recuperarea capacitătii de memorare pentru subiectii uman. În plus, programul are în vedere dezvoltarea de modele cantitative complexe, [...] în scopul de a se explora diferentele neurobiologice si comportamentale pentru funcsia de memorare, în cazul dispozitivelor implantabile în raport cu sistemele naturale de învătare.”

 

Positronicbrain

O solicitare extrem de scurtă, dar care, sper că sunteti de acord cu mine, pare că este desprinsă din paginile unei nuvele SF. Totusi să nu uităm că DARPA se ocupă tocmai de proiecte de cercetare avansate, pe care le finantează cu bani buni. Dacă DARPA a emis o asemenea solicitare, este aproape sigur că datele de care dispune agentia americană indică faptul că un asemenea dispozitiv este realizabil cu tehnologiile actuale.

As mai adăuga faptul că Administratia Obama a lansat anul trecut un amplu program de cercetare a mecanismelor care stau la baza functionării creierul. Despre acest program, intitulat Brain Initiative, si despre versiunea sa europeană, intitulată Human Brain Project, puteti afla mai multe din articolul ”Proiecte pentru creier”.

Sursa: DARPA

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro