Norme Coca 2023 - 2024

În cazul unor reacții adverse cauzate de un vaccin, statul va acoperi prejudiciile eventuale, conform unui proiect de lege aflat acum în dezbatere publică. Potrivit celei mai recente forme a proiectului, statul va acoperi prejudiciile chiar dacă problemele au fost cauzate de nereguli de la producător. Însă nu orice specialist va putea stabili dacă e vorba sau nu de reacții adverse cauzate de un vaccin.

Sursa avocatnet.ro  Autor Simona Voiculescu

În cazul apariției unor reacții adverse în urma vaccinării copiilor, statul va acoperi eventualele prejudicii, conform ultimelor modificări aduse Proiectului de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România. Documentul a fost pus pentru prima dată în dezbatere în luna aprilie și săptămâna trecută a fost discutat într-o primă fază în ședința Executivului. Luni, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere o altă formă a proiectului, cu modificări substanțiale față de forma din aprilie, inclusiv privitor la forma de răspundere pentru părinții care nu-și duc copiii la vaccinare.

Actul se află momentan în dezbatere publică, iar pentru a intra în vigoare are nevoie de aprobarea Guvernului, de votul parlamentarilor și de promulgarea prin decret de către șeful statului.

"Statul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt  dovedite relaţii de cauzalitate.Tipurile de reacții adverse postvaccinale și măsurile compensatorii se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului României", se prevede în ultima formă a proiectului.

Notă: În proiectul de lege se explică noțiunea de "efecte adverse": "efecte secundare efectului dorit în urma actului medical". În același act găsim și definiția "reacției adverse postvaccinale indezirabile": "reacţie nedorită apărută în urma vaccinării, care se poate datora vaccinului, actului medical sau particularităţilor răspunsului persoanei vaccinate; o reacţie adversă nu este totdeauna un efect advers".

Important este că statul va acoperi prejudiciile inclusiv dacă reacțiile adverse sunt cauzate de probleme de la producătorul vaccinului, conform ultimei forme puse în dezbatere.

În plus, în proiectul de lege nu se precizează dacă e vorba de vaccinuri obligatorii sau nu, ceea ce înseamnă că prejudiciile cauzate de administrarea unui vaccin vor putea fi reparate de stat indiferent de tipul de vaccin (obligatoriu sau recomandat).

De fapt, statul plătește oricum bani pentru tratamentul copiilor, ei fiind asigurați la sănătate fără ca cineva să plătească contribuție pentru aceștia, însă așa cum a subliniat, în urmă cu ceva vreme, pentru Digi24 Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate. Prejudiciile la care se referă proiectul de lege nu sunt doar cele de ordin material și pot include și un eventual tratament în străinătate. Expertul califică situația ca o extindere a răspunderii statului, pe care însă nu o vede pusă în practică.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro